Mitt i Vällingby

Mängder av nya brott – så straffas lyxbilstju­ven

I onsdags kom domen mot den 17-årige så kalllade lyxbilstju­ven i Solna tingsrätt. Han döms på nio av 12 punkter.

- Stella Papapanagi­otou

17- åringen har de senaste åren stulit dyra bilar i Västerort, Järfälla, och nu enligt det senaste åtalet, runt hela Stockholms län. En metod som han har gjorts sig känd för har varit att bryta sig in i villor, ofta när ägarna är hemma, stjäla nyckeln i hallen och köra iväg med familjens bil.

Så sent som i april släpptes han på fri fot efter att ha avtjänat ett straff för exakt samma typ av brott. Den gången fick han fem månaders sluten ungdomsvår­d.

I dag dömdes han på nytt, på nio av tolv åtalspunkt­er, bland annat för misshandel, grovt tillgrepp av fortskaffn­ingsmedel, grovt olovligt brukande och grov olovlig körning. Denna gång till sex månaders sluten ungdomsvår­d.

– Jag kan konstatera att tingsrätte­n i huvudsak har gått på min linje i och med att han döms till sluten ungdomsvår­d, säger Ingrid Viklund, åklagare.

En sak som tingsrätte­n dock inte anser är bevisad handlar om ifall 17-åringen hade uppsåt att behålla bi- larna han tagit, och göra dem till sina.

– Därför har han inte dömts för grov stöld, som jag yrkade i första hand, utan för grovt tillgrepp av fortskaffn­ingsmedel, säger Ingrid Viklund.

I samma mål har ytterligar­e två unga män och en 15-årig pojke stått åtalade för att ha begått en del av brotten tillsamman­s med 17- åringen. En 20- åring döms för grov stöld, grovt tillgrepp av fortskaffn­ingsmedel och olovligt brukande. Han döms till 14 dagars fängelse och skyddstill­syn. De andra två frikänns. I onsdags kom domen mot den så kallade lyxbilstju­ven.

 ?? STRAFFAS. ??
STRAFFAS.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden