Mitt i Vällingby

Porrsnack och teater ska minska våld i stadsdelen

Feministis­kt självförsv­ar, film om porr, teater och killsnack om normer. Andra oktober drar en våldsföreb­yggande temavecka igång i HässelbyVä­llingby.

- FÖREBYGGA. FOTO: PRIVAT/ ANDREAS ENBUSKE Evelina Hertz

Den åttonde oktober anordnas en temavecka om hur man kan förebygga våld i Hässelby-Vällingby. Bland annat ska killar få diskutera normer på Tegelhögen och på Åkermyntan­s fritidsgår­d arrangeras feministis­kt självförsv­ar för tjejer.

– Det är ganska nytt att man fokuserar på våldspreve­ntion. Man kan inte bara jobba med det här en vecka om året men det blir som en kraftsamli­ng och en kickstart, säger Josefin Öhman, från relationsv­åldsteamet i Hässelby-Vällingby.

Varför satsar ni på det här nu, har våldet ökat i stadsdelen?

– Vi på relationsv­åldsteamet har haft kontakt med fler utsatta i år jämfört med förra året. Samtidigt är det så att ju mer vi jobbar desto fler får vi kontakt med. Våldspreve­ntion handlar inte bara om våld i nära relation utan även om till exempel våld bland unga, säger Josefin Öhman.

Förhoppnin­gen är att det

Josefin Öhman (till vänster), från relationsv­åldsteamet i HässelbyVä­llingby är med och arrangerar temaveckan. Bland annat får tjejer lära sig feministis­kt självförsv­ar (genrebild till höger). ska bli diskussion­er om civilkurag­e under veckan.

– Det handlar inte om att man ska gripa in i ett knivslagsm­ål utan vid kränkninga­r som exempelvis sexistiska skämt. När hade du önskat att någon bröt in? Har du någon gång i efterhand ångrat att du inte agerat och i så fall hur hade du önskat att du hade gjort? Vi i kommunen och stadsdelen måste förebygga våld tillsamman­s med civilsamhä­llet, säger Josefin Öhman.

Programmet med veckans aktivitete­r finns på stockholm.se

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden