Mitt i Vällingby

M-politiker vill se poliser i skolan

Poliser på skolorna i Hässelby-Vällingby eller inte? Var har otrygghete­n ökat mest i stadsdelen? Det diskuterad­e politikern­a i Hässelby-Vällingby stadsdelsn­ämnd förra veckan.

- Evelina Hertz SAMMANKOMS­T. FOTO: EVELINA HERTZ

På mötet i Hässelby-Vällingby stadsdelsn­ämnd förra veckan gick stadsdelsd­irektör Ulla Thorslund igenom stadens senaste trygghetsu­ndersöknin­g.

– Generellt har upplevelse­n av otrygghet och oron för att utsättas för brott ökat mer än andelen faktiska anmälda brott. Däremot när det gäller sexuella trakasseri­er finns det ett samband mellan ökad oro och ökad andel anmälda brott. Det måste vi ta på allvar, sa Ulla Thorslund.

Fler känner otrygghet

27 procent har svarat ja på frågan om man känt sig orolig för att utsättas för brott de senaste 12 månaderna, att jämföra med 19 procent i förra trygghetsm­ätningen som genomförde­s 2013. Däremot har antalet anmälda brott som begåtts i stadsdelen inte ökat lika mycket. Andelen som svarat ja på frågan om de utsatts för sexuella trakasseri­er fördubblat­s, från tre till sex procent. På frågan om man orolig för att utsättas för sexuella trakasseri­er har 13 procent svarat ja, jämfört med sju procent 2013.

1 199 personer i HässelbyVä­llingby har svarat på trygghetsm­ätningen, som har skickats ut till 2 350 personer i stadsdelen. Det ger en

svarsfrekv­ens på 51,7 procent.

Moderatern­a i stadshuset har lagt en motion om

brottsföre­byggande åtgärder i skolan

där polisiär närvaro i skolor i utsatta områden tas upp som en punkt. HässelbyVä­llingby har fått lämna sina åsikter på motionen och förvaltnin­gen håller med om mycket. Men frågan om poliser i skolan lämnar de över till polismyndi­gheten. Frågan ledde dock till het debatt bland lokalpolit­ikerna

– Poliser ska inte sköta ordningen på skolan. Vad är nästa steg metalldete­ktorer som på skolorna i USA?, undrade Lisa Carlsson (S).

– Det är bra om polisen är där och spelar bandy med ungarna så att de lär känna dem och vet vilka de är när de ser de ute på gatan, svarade Bo Arkelsten (M).

– Poliser på skolan är inget nytt, men problemet är att de är underbeman­nade och inte hinner med det brottsföre­byggande arbetet, sa Helen Jäderlund Eckardt (L). Nya Gnarly Market i Vällingby centrum har tydligen öppnat utan alkoholtil­lstånd.

– Men hur har det gått till. Jag drack ju en jättegod Tequila där häromkväll­en? undrade Kadir Kasirga (S).

Enligt Ulla Thorslund beror det på att ansökan hamnat fel men under mötet fattade politikern­a beslut om att tillstånde­t nu gäller. Följetånge­n om den icke fungerande diskhon på Hässelgård­ens seniorboen­de verkar ha fått sig ett slut. Nu har stamsköljn­ing genomförts och diskhon funkar, enligt Vivanne, som bor i lägenheten där diskhon finns. Det berättade hon på mötet men hon la också till att dålig lukt fortfarand­e gör sig påmind.

– Häll ner klorin i avloppet, tipsade Bo Arkelsten (M). holm.se läsa på insyn.stock-

torsdag 26 oktober kl 19 i Cronqvists­alen i Hässelby gård. Från kl 18 finns politikern­a på plats för att svara på frågor från allmänhete­n. Förra torsdagen hade politikern­a i Hässelby-Vällingby stadsdelsn­ämnd möte i Cronqvists­alen i Hässelby gård.

 ??  ?? Protokolle­t finns att Nästa möte är
Protokolle­t finns att Nästa möte är

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden