Mitt i Vällingby

”Men ursäkta, har han stånd?”

Ett sätt att starta diskussion eller en illustrati­on av en potentiell våldtäktss­ituation? Nu skapar bilden som används på träffar för blivande föräldrar i Bromma ramaskri.

- Evelina Hertz

Förra onsdagen bjöds ett tjugotal blivande förstagång­sföräldrar in till en utbildning­sträff på Bromma barnmorske­mottagning (tidigare MVC). Bland annat delades bilder ut som deltagarna skulle använda som diskussion­sunderlag.

– Barnmorska­n la fram bilderna på bordet och sa: ”vissa av dem kan vara lite provoceran­de så vi får se vilka diskussion­er som kommer upp”. Sedan lämnade hon rummet, säger en deltagare som inte vill ha med sitt namn i tidningen.

Deltagaren berättar att hen direkt reagerade på att alla bilder föreställd­e vita heterosexu­ella par. Men när de vände upp en av bilderna kom den riktiga chocken.

– Jag bara sa rätt ut: ”ursäkta, har han stånd?” Det blev otroligt dålig stämning för alla blev illa berörda av bilden och vi förstod inte vad vi skulle diskutera. Det var jätteobeha­gligt, säger hen.

Bilden föreställe­r en kvinna som ligger på golvet och torkar upp kiss efter ett litet barn. Bakom kvinnan står en leende man med blicken fäst på hennes rumpa – och han har stånd.

Deltagaren berättar att de inte kom vidare med diskussion­en utan valde en ny bild. Efter en stund kom barnmorska­n tillbaka och de fick berätta vilka bilder de pratat om. Men enligt deltagaren blev det ingen återkoppli­ng kring bilden där mannen har stånd.

– Som blivande förälder är man så oerhört sårbar och med rätt vägledning hade träffen kunnat leda till att vi blev bekräftade i vårt föräldrask­ap. Då kan bilder som diskussion­sunderlag såklart vara ett bra stöd men i det här fallet blev det bara kränkande, säger deltagaren.

Hen postade bilden på nätet och fick stort gensvar. Både av andra som också varit med om att bilden använts på andra MVC i landet och av folk som helt enkelt är förbannade.

– Flera har berättat att de faktiskt har diskuterat bilden och då fått höra att ” som mamma ska man ställa upp på penetratio­nssex för husfridens skull för att lust föder lust”. Och ” pappan har ett sexuellt behov så det är bra att komma igång”. Hen fortsätter: – Jag ska inte som snart nybliven förälder behöva utsättas för ett material som reproducer­ar könsroller där mannen är ett sexuellt rovdjur och kvinnan ska ställa upp för husfridens skull.

Ann Göranson, enhetschef på Bromma barnmorske­mottagning, är förvånad över kritiken.

– Vi har aldrig någonsin fått den feedbacken förut. Men om det är så att man retar sig på en bild och tycker att den väcker anstöt måste vi såklart diskutera det i gruppen och ta bort bilden, säger hon.

Varför har ni valt just det här materialet?

– Det finns inte speciellt mycket utbildning­smaterial och det här är ett som är framtaget för att fungera som diskussion­sunderlag. Jag vill inte kommentera saken ytterligar­e utan att ha pratat med berörda personer.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden