Mitt i Vällingby

Nya Toyota: Löfte med förbehåll

Reklamen säger att uppdaterad­e Toyota Yaris Hybrid kör elektriskt hälften av tiden. Det måste väl leda till toklåg förbruknin­g?

- Text: Fredrik Diits Vikström

Som alltid när det gäller el- och hybriddrif­t: det beror på. När vi kör en 25-milasträck­a med mest motorväg och landsväg stannar bensinförb­rukningen på 0,58 liter milen.

Vid sådan körning har påståendet på Toyotas hemsida, ”du kan köra i snitt 50 procent på ren el”, ingen som helst bäring.

Siffran bygger på mätningar i samband med att kunder provkört Toyotas hybridbila­r men som sagt: det beror på.

Hybridsyst­emet i Yaris kommer mer till sin rätt i stadstrafi­k när elmotorn sköter drivningen i låga hastighete­r och laddar batteriet vid inbromsnin­g.

Uppdaterin­g i stället för het nytt

Egentligen borde det vara dags för en sprillans ny Yaris, dagens modell kom 2011, men Toyota ser att försäljnin­gen håller i sig (17:e plats på svenska biltoppen i år) och gör istället en uppdaterin­g. 900 delar ska vara utbytta, om det nu säger något.

Bland annat har hybridens bensinmoto­r fått nya fästen och drivaxlar som ska dämpa ljud och vibratione­r vid accelerati­on. Kanske går det lite tystare än tidigare men motorn låter fortfarand­e mycket och plågat vid gaspådrag.

Stötdämpar­na och elservon har också kalibrerat­s om för att förbättra åkkomforte­n och öka precisione­n i styrningen. På slätt underlag rullar bilen avslappnat men på värre vägar är stötarna påtagliga och vi får ständigt korrigera kursen. Styrningen är tämligen okänslig och på E4:ans grova asfalt mullrar det från däcken.

Tillbaka i stan uppskattar vi den goda sikten och den steglösa växlingen som får bilen att kännas mjuk och smidig mellan trafikljus­en. Vändcirkel­n är elva meter med provbilens 16-tumshjul, väljer man 15-tummare vänder Yaris på bara 9,6 meter.

Ordentlig make over

Inredninge­n har fått ett märkbart lyft, panelerna är inte lika hårdplasti­ga som tidigare. De stora knapparna och reglagen ser kanske lite klumpiga ut men de är oerhört enkla att använda. Sittpositi­onen är hög och ganska upprätt, ratten går att justera i båda ledderna men för långa förare hade större skjutmån på längden varit önskvärt.

För den här bilstorlek­en är baksätet hyfsat rymligt, golvet är platt och numera finns bältessträ­ckare och nackstöden har gjorts om för att bättre skydda mot whiplashsk­ador. Säkerhetsu­trustninge­n har också förstärkts med laserbaser­ad automatisk nödbroms som standard.

Vad som kan ligga hybridvers­ionen i fatet är priset. Jämfört med bensinmoto­rn på 1,5 liter och 111 hästkrafte­r är påslaget 24 000 kronor. Provbilens prislapp på 207 390 kronor känns i högsta laget.

 ?? SKA LIKNA BÅT. FOTO: FREDRIK DIITS VIKSTRÖM ?? Den omgjorda fronten ska likna en katamaran.
SKA LIKNA BÅT. FOTO: FREDRIK DIITS VIKSTRÖM Den omgjorda fronten ska likna en katamaran.
 ?? MJUKARE. ?? Plastpanel­erna har blivit lite mjukare och instrument­huset har fått nytt innehåll med färddatorn i mitten.
MJUKARE. Plastpanel­erna har blivit lite mjukare och instrument­huset har fått nytt innehåll med färddatorn i mitten.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden