Mitt i Vällingby

MP: Ta mer ansvar för nyanlända

- Kalle Persson, Cecilia Obermuller och Lena Falk Miljöparti­et de Gröna i Bromma

Alla kommuner behöver solidarisk­t ta ansvar för att ta hand om nyanlända som fått uppehållst­illstånd. Det var därför som den så kallade bosättning­slagen kom till. I Stockholm har vi en stor utmaning att ordna boende för vår andel. Samtidigt är det viktigt att de nyanlända fördelas ut i alla stadsdelar. Vi kan se på statistike­n att Bromma tar emot väldigt få av Stockholms andel, 2 procent under 2016 och 2,5 procent hittills i år. Vi behöver ta ett större ansvar i Bromma. I Bromma har

vi låg arbetslösh­et och relativt få personer behöver försörjnin­gsstöd. Vi har också ett väldigt aktivt föreningsl­iv. Förutsättn­ingarna för att kunna ta emot nyanlända är alltså väldigt goda i Bromma. När vi startade ett boende för ensamkomma­nde ungdomar i Blackeberg inkom så många erbjudande­n om hjälp från medborgare i Bromma att vi inte kunde hantera alla. Det finns ett stort och varmt engagemang bland Brommaborn­a.

Samtidigt finns det mörka krafter i Bromma. Protestern­a mot planerade modulhus för nyanlända i Beckomberg­a eskalerade. Till en början handlade det om ”vanliga” invändning­ar som alltid inkommer vid byggärende­n, såsom platsens lämplighet och projektets påverkan på närområdet. Men snart märktes också organisati­oner som använder människors oro för att sprida främlingsf­ientlighet.

Vi ser att dessa krafter gärna piskar upp stämningen genom att applådera främlingsf­ientliga uttalanden och bua när någon säger emot. Detta är ett de- mokratipro­blem, genom att många skräms till tystnad. Vi politiker i Bromma stadsdelsn­ämnd har blivit uthängda på främlingsf­ientliga sajter när vi står upp för att vi måste ta ansvar. På vårt förra

möte i Bromma stadsdelsn­ämnd 21/9 kom många som är oroliga för nya planerade genomgångs­bostäder vid Tranebergs­ängen. Vi såg också försök på mötet från personer som inte bor i området att organisera protester på samma sätt som i Beckomberg­a. Snälla grannar, fall inte för lockelsen att tänka i vi och dom. Vi har ett ansvar som medmännisk­or och har alla förutsättn­ingar att ta emot nyanlända på ett bra sätt.

 ?? PÅ GÅNG. FOTO: MIKAEL ANDERSSON ?? Ett förslag är att bygga modulhus längs Tranebergs­ängen.
PÅ GÅNG. FOTO: MIKAEL ANDERSSON Ett förslag är att bygga modulhus längs Tranebergs­ängen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden