Mitt i Vällingby

Klart att bygga – men modulhusen dröjer än

Överklagan mot de hårt kritiserad­e modulhusen för nyanlända i Beckomberg­a har avslagits igen. Men staden har ännu inte tagit något beslut om att börja bygga.

- Ellinor Prawitz Hampus Jarnlo

I december förra året avslog länsstyrel­sen den första överklagan mot de tillfällig­a modulhusen för nyanlända som planeras i Beckomberg­a.

Många missnöjda grannar överklagad­e då återigen beslutet även i nästa instans, Mark- och miljödomst­olen, som nu har kommit med sin dom: Avslag igen.

Fritt fram för staden att börja bygga alltså. Men Anna Mölgård, stadens samordnare för bostäder för nyanlända, säger att man inte kommer att börja bygga i detta nu.

– Det är inte fattat några såna beslut här och Stockholms­hem har inte heller fattat något genomföran­debeslut i sin styrelse, säger hon och fortsätter:

– Det går ju att söka prövningst­illstånd i Mark- och miljööverd­omstolen (högsta instansen reds anm.), så på det sättet har den här domen inte vunnit laga kraft.

”Kommer överklagas”

När tidningen publicerad­e nyheten på webben förra veckan lät kommentare­rna inte vänta på sig, ” Domen kommer att överklagas!”, skrev bland annat en läsare.

Argumenten för att det är fel att ge modulhusen ett tillfällig­t bygglov har också varit många.

Handläggni­ngen på stads- byggnadsko­ntoret

anses ha gått fel till och att det finns, enligt grannarna, uppenbara brister i utredninge­n.

Marken bedöms vara olämplig,

bland annat för att det har hittats arsenik, vanadin, krom och petroleump­rodukter i marken. Att det

för att kunna bygga modulhusen anses också vara en för omfattande insats för att det ska kunna kallas ett tillfällig­t bygglov, menar grannar.

viss pålning Underlaget räcker krävs

Men Mark- och miljödomst­olen köper inget av argumenten. I sitt avslag skriver domstolen att de tycker att den befintliga utredninge­n i målet räcker som underlag – och att de därför inte behöver åka ut till platsen och se efter själva.

De anser inte heller att pålningen är något hinder för att kalla det ett tillfällig­t bygglov, eftersom det inte är fråga om omfattande markarbete­n.

Domstolen konstatera­r även att de åtgärder Stockholms­hem föreslagit för att handskas med de markförore­ningar som upptäckts är tillräckli­ga. Planen för att återställa marken när modulhusen ska väck – efter max 15 år – anses också vara tillfredss­tällande.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden