Mitt i Vällingby

Brommaborn­as parkerings­protest

Nyinfört stoppförbu­d på Nockeby torg? Det skiter väl Brommaborn­a i – och protestpar­kerar friskt ändå.

- Ellinor Prawitz

I början av sommaren infördes stoppförbu­d på delar av Nockeby torg. Förbudet är en trafiksäke­rhetsåtgär­d.

– I och med att det är nära spårvagnen och sikten för chauffören inte ska bli för dålig så har vi infört stoppförbu­det, säger Erik Söderberg på trafikkont­orets presstjäns­t och tillägger att man samtidigt gjorde parkeringe­n utanför mataffären tidsbegrän­sad för att få mer ruljans på bilarna.

Parkeras hejvilt

Men förbudet verkar inte gett någon större effekt. När vår systertidn­ing Bromma tidning ställer sig på torget vid halv fem-tiden en vanlig tisdag parkeras det hejvilt längs med hela sträckan.

– Vi kan inte förstå förbudet, det finns ingen rim och reson i det. Det är klåfingrig­t av kommunen, framförall­t som det påverkar det lokala näringsliv­et. Och småtorgen vill vi ju stötta, säger en Nockebybo som klargör att han inte tänker låta sig hindras av förbudet.

Det kan ju vara så att staden tycker att ni ska gå eller cykla istället?

– Ja, det får de tycka. För en del är stoppförbu­det så pass nytt att man inte visste om det. Men det kommer ändå inte hindra en jeepförare som vi pratar med från att fortsätta fulparkera.

– Jag visste inte att det var stoppförbu­d, men jag skiter lite i det. Var ska folk parkera då? säger han.

”Vad fan ska man göra då?”

Just avsaknaden av alternativ­a parkerings­platser är det som upprör bilägarna.

– Jag kanske inte åker hit mer då. Trafikkont­oret kanske skulle komma hit en fredagseft­ermiddag och se hur det ser ut, säger en förare som ovetandes ställt sig i stoppförbu­ds-zonen. Hon fortsätter: – Vad fan ska man göra då?! You can quote me on that. Med svordomen.

Men enligt trafikkont­oret är detta ingen diskussion. Stoppförbu­det blir kvar.

– Förbudet är på förekommen anledning. Säkerheten måste gå först, säger Erik Söderberg. Brommabor tänker inte låta sig hindras av ett stoppförbu­d.

 ?? ”SKITER I DET”. FOTO: ELLINOR PRAWITZ ??
”SKITER I DET”. FOTO: ELLINOR PRAWITZ

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden