Mitt i Vällingby

Alla har inte råd att ta med sig frukt varje dag

Föräldrar kritiserar Smedshagss­kolan efter att deras barn uppmanats att ha med egen frukt

- Evelina Hertz

FÖRÄLDRAR: Alla har inte råd att ta med frukt

Föräldrar till barn i årskurs två på Smedshagss­kolan i Hässelby har reagerat efter att de uppmanats av skolan att skicka med barnen frukt varje dag.

I ett veckobrev till föräldrarn­a står det:

”Vi vill återigen påminna er vårdnadsha­vare att ta med frukt till barnen dagligen eftersom vi tyvärr äter lunch senare än tidigare läsår.”

– Det är inte okej. Alla har inte råd med det och ska barnen då sitta och titta på när de andra har fruktstund? säger föräldern Elin Råssmo Perlebrant.

– De får frukt efter klockan 16 men till fruktstund­en innan lunch säger min son att de måste ta med frukt. Ibland kanske man inte har hunnit handla frukt och det kan också kännas orättvist för barnen när de inte får samma slags frukt, fyller föräldern Lamis Achiti i.

Ska få frukt från skolan

Enligt skollagen ska skolan vara avgiftsfri och det gäller också måltiderna. Skolinspek­tionen har tidigare kritiserat skolor på två andra platser i Sverige där föräldrar behövt skicka med frukt dagligen (se faktaruta).

– Generellt när det gäller avgifter i skolan är det okej med någon enstaka obetydlig kostnad som är frivillig. Den som inte har med egen frukt måste ändå få möjlighet att vara med på fruktstund­en med frukt från skolan, säger Hanna Antonsson, kommunikat­ör på Skolinspek­tionens presstjäns­t.

Enligt skolans rektor, Lolitha Nilsson, handlar det hela om ett missförstå­nd.

– Det är felformule­rat och vi menar inte att barnen måste ha med sig frukt, säger hon.

Men formulerin­gen är ju rätt tydlig, vad menar ni då?

– Att det är okej att skicka med frukt om man vill men att man inte måste.

Brevet hänvisar till den sena lunchen, hur kommer ni lösa det framöver om barnen är hungriga?

– Om lunchen är senare än klockan 12 ser vi till att barnen får en halv frukt var. Men vet man sig som förälder att man börjar jobba tidigt och lämnar på fritids så får man gärna skicka med barnet en macka eller frukt till skolan om man vill det.

”Måste omformuler­as”

Elin Råssmo Perlebrant och Lamis Achiti säger att de inte känner igen att skolan har sagt att de ger frukt till de barn som inte har med sig egen.

– Jag kommer alltid skicka med frukt för jag tycker att det är viktigt. Men de borde skriva i veckobreve­t att de som inte har möjlighet att ta med frukt får av skolan istället, säger Elin Råssmo Perlebrant.

Det håller även rektor Lolitha Nilsson med om.

– Det är inte så att man har en fruktstund där några äter frukt och andra tittar på. Det måste omformuler­as i veckobreve­t så att det blir tydligt. Vi är en skola i ett socioekono­miskt utsatt område och det är faktiskt så att vi har barn som äter dagens enda ordentliga måltid här i skolan.

Man har inte en fruktstund där några äter frukt och andra tittar på.

 ??  ??
 ??  ?? ÖVERENS. Föräldrarn­a Lamis Achiti (t v) och Elin Råssmo Perlebrant tycker det måste vara tydligt att skolan ger frukt till de barn som inte har med egen. FOTO: MIKAEL ANDERSSON
ÖVERENS. Föräldrarn­a Lamis Achiti (t v) och Elin Råssmo Perlebrant tycker det måste vara tydligt att skolan ger frukt till de barn som inte har med egen. FOTO: MIKAEL ANDERSSON

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden