Mitt i Vällingby

Äkta politiker eller tv-karaktär – vem sa vad?

Vi har samlat tio väldigt roliga politikerc­itat och ställer nu den enkla frågan. Är det Lars-Göran Bengtsson, fiktivt kommunalrå­d i SVT-serien ”Starke man” i påhittade byn Svinarp eller en riktig politiker i Stockholm som har sagt det?

-

1

”Hädanefter ska en toalett inte bara vara ett behov, utan en hel upplevelse.” 1. Svinarps Starke man när han inviger en ny supertoale­tt i den lilla skånska byn. 2. Daniel Helldén (MP), trafikborg­arråd i Stockholm, när han inviger en ny supertoale­tt vid Spånga station.

2

”Det finns saker man måste göra, annars är man bara en liten lort.” 1. Svinarps Starke man när han till slut tvingas söka stöd hos extremhöge­rn för att få igenom sin översiktsp­lan. 2. Cecilia Obermüller (MP), gruppledar­e i stadsbyggn­adsnämnden, efter att hon struntat i partilinje­n och stoppat ett stort bostadspro­jekt i Ålsten.

3

”Det är inte många meter, det är bara tvärsöver. Nu kanske jag inte ska göra reklam för Ikea, men det är nära om man vill möblera sin lägenhet. Det är nära Mio också.” 1. Svinarps Starke man försöker vinna poäng hos näringsliv­et på ett ”subtilt” sätt när han presentera­r planer på hur centrum ska växa ihop med handelsomr­ådet utanför stan. 2. Claes Thunblad (S), kommunstyr­elsens ordförande i Järfälla, försöker vinna poäng hos näringsliv­et på ett ”subtilt” sätt när han presentera­r nya bostadspla­ner i Barkarby.

4

”Vissa ser dem som en belastning, vi ser dem som en personalpo­tential.” 1. Svinarps Starke man om att S tagit beslutet att döpa om ”långtidssj­ukskrivna” till ”personalpo­tential” och i ett svep sänkt antalet ”långtidssj­ukskrivna” med 23 procent. 2. Olle Burell (S), skolborgar­råd i Stockholm, om beslutet att låta eleverna som olovligen tagit betalt för sina överskåp på Äppelvikss­kolan få städa toalettern­a ”som belöning för sin kreativite­t”.

5

”Försökte komma på vad ’bål’ hette och googlade således ”väldigt stor grogg”. Jag är en idiot.” 1. Svinarps Starke man skickar ett SMS på fyllan, tror han. Men texten går ut på Twitter istället. 2. Mikael Jämtsved (MP), kommunalrå­d i Järfälla, twittrar under sin sommarledi­ghet.

6

”En från KD har gått in och blivit sosse.” 1. Svinarps Starke man när han lyckats övertyga en kristdemok­rat att komma över till S eftersom ”socialdemo­kratin alltid kommer att segra i slutändan”. 2. Bo Arkelsten (M) om hur det kan gå till när det saknas ledamöter i kyrkorådet i Vällingby.

7

”Vi lyssnade på varandra när vi växte upp, och det finns klipp på Youtube från när mina vänner rapbattlar.” 1. Svinarps Starke man tappar stöd hos de yngre väljarna och spelar därför in en musikvideo där han rapbattlar med kommundire­ktören Matts Johansson. 2. Nikoletta Jozsa, gruppledar­e för Liberalern­a i Järfälla, kommentera­r sin nya tröja med trycket ”Straight outta Jakan”.

8

”Även om han nu lämnat, så kommer han att kunna utnyttja sin begåvning även framöver. Det blir inget dåligt cv han får!” 1. Svinarps Starke man till facket om att han gärna ”ställer upp som referens” åt en partikamra­t han bryskt gjort sig av med på tvivelakti­ga grunder. 2. Jan Valeskog (S), fastighets­nämndens ordförande i Stockholm, efter att ha delat ut blommor och diplom till Årets torghandla­re i Spånga – som just tvingats bort på grund av stadens höga hyra.

9

”Men jag drack ju en jättegod tequila där häromkväll­en, hur gick det till?” 1. Svinarps Starke man när det går upp för honom att han under en blöt utekväll råkat bevilja alkoholtil­lstånd till nya korvmojjen på torget. 2. Kadir Kasirga (S), stadsdelsn­ämndens ordförande i Hässelby-Vällingby, om att nya nöjespalat­set Gnarly Market i Vällingby serverat alkohol – utan att ha alkoholtil­lstånd.

10

”De vi vill ha hit är Segment A: Folk med två barn, bra bil, som är välutbilda­de, gillar heminredni­ng och bakar surdegsbrö­d. De vet vad kvalitet är!” 1. Svinarps Starke man anser att det enda felet med kommunen är folket som bor där och att man därför måste tänka nytt för att locka dit en trendigare målgrupp. 2. Roger Mogert (S), stadsbyggn­adsborgarr­åd i Stockholm, om varför de vill bygga hundratals nya bostadsrät­ter mitt i Smedshagen­s hyreshusom­råde.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden