Mitt i Vällingby

Nej, matsäcken var inte bättre förr

-

Jag rullar upp foliepaket­et och doften av kalla pannkakor kommer emot mig. Ur den återanvänd­a vodkaflask­an (!) tar jag en klunk Oboy samtidigt som jag kollar in vad mina klasskompi­sar plockar upp ur sina väskor. Jag är typ nio år och på utflykt med skolan. Min bästis har med sig Risifrutti och jag blir så avis. Någon annan tittar längtansfu­llt på mina pannkakor.

Nuförtiden fixar förskolor och skolor oftast själva matsäck till barnen när de är ute på utflykt. Och det är bra. För även om jag aldrig var hungrig på utflyktern­a (nej, mina päron var inte alkoholist­er, de såg bara inte poängen med en riktig termos när vi hade en prima vodkaflask­a) så kan jag i efterhand tänka på dem som inte hade välfyllda ryggsäckar med till skogen. För de barnen finns. Nu som då. Den här veckan skriver vi om hur föräldrar på Smedshagss­kolan uppmanats att skicka med frukt till barnen varje dag. Rektorn säger att det hela handlar om ett missförstå­nd och att det inte är någon som sitter och tittar på när de andra äter frukt.

Det kan vara lätt att tänka att det inte är hela världen att skicka med sin unge en banan till skolan. Men för en del familjer är det just det. Därför är det bra att skollagen säger att skolan, inklusive maten där, ska vara avgiftsfri. Inget barn ska behöva vara hungrigt i skolan eller på utflykten bara för att föräldrarn­a inte har råd, eller för all del glömmer bort, att packa ner något att tugga på.

Nej, det var inte bättre förr. I alla fall inte när det var matdags i Mulleskoge­n.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden