Mitt i Vällingby

”Integratio­n sker på individniv­å”

- Julian Reisz, Spånga

Jag har funderat jättelänge på hur lite kontakt jag har med nyanlända familjer. Efter att ha läst tidningens artikel om familjerna på Råcksta sjukhem (26 augusti 2017) pushade jag mig att kliva fram. Samma dag som jag läste artikeln tog jag min 5- och 7-åring till Råcksta för att ge bort 10 leksaker var som barnen hade valt själva. Jag började prata med en av papporna i Råcksta, Wael.

Vi bjöd över Wael och hans familj på fika hos oss. Sedan bjöd de hem oss för att se hur de bor. Två vuxna och fyra barn i två rum. Ett rum med madrasser på golvet och ett rum som kök och vardagsrum.

Då började jag tänka på Spånga Loppis-sidan på Facebook och på Blocket där möbler som soffor och sängar skänks varje dag. Jag paxade en våningssän­g och en soffa, lånade grannens släp, hämtade Wael och hans kompis och körde runt och hämtade möblerna. Nu sover barnen i riktiga sängar.

Integratio­n händer på individniv­å. Många vill hjälpa till men vet inte riktigt vad de ska göra, här är praktiska tips om du vill hjälpa till:

Kom till boendet och få hjälp av oss volontärer att möta en familj och ta reda på vad de har för behov av möbler. Om du har tillgång till bil och släp kan du paxa en soffa eller säng som skänks bort på Facebook eller Blocket. Efter det kan ni ju åka tillsamman­s och hämta möblerna! Tänk på att de inte ska för alltför slitna, till exempel vägglöss på boendet vore en katastrof. Vi kommer vara ett par volontärer där på onsdagar klockan 20-21 och söndagar klockan 15-16 under hela oktober.

Var inte rädd för att dyka upp utan inbjudan. Ta första steget! Ta med barnen ( det finns massor med barn att leka med där), en boll eller fika och stanna förbi.

 ?? FOTO: PRIVAT ?? HJÄLP TILL. Spångabon Julian Reisz bestämde sig för att ta kontakt med de boende på Råcksta sjukhem. Nu uppmanar han fler att göra samma sak.
FOTO: PRIVAT HJÄLP TILL. Spångabon Julian Reisz bestämde sig för att ta kontakt med de boende på Råcksta sjukhem. Nu uppmanar han fler att göra samma sak.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden