Mitt i Vällingby

Föräldrar

Vill stoppa app-mobbningen

- Evelina Hertz

Appen Snapchat blivit ett populärt sätt att kommunicer­a på, inte minst bland ungdomar. Men den har också blivit ett verktyg för mobbning. Det menar föräldrarn­a Maria Ericson och Therese Ekelund, från Hässelby villastad, som sett och hört om flera exempel.

– Mobbningen flyttas ut på sociala medier och görs mer anonymt. Om den som blir utsatt blockar mobbarna byter de alias och ser till att bli tillagda igen, säger Therese Ekelund.

Eftersom inläggen på Snapchat försvinner efter ett dygn raderas också bevisen för kränkninga­rna. Att ta skärmdumpa­r är inget alternativ eftersom det syns hos den som gjort inlägget och det blir istället en risk att utsättas ännu mer.

– Därför har vi sagt till våra barn att de ska använda en annan telefon och istället fota av inlägget om det är någon som skriver något elakt, säger Therese Ekelund.

Vill lyfta diskussion­en

Nu vill de lyfta diskussion­en för att fler föräldrar ska börja prata med sina barn om vad som händer på Snapchat och andra sociala medier som Instagram och olika chatforum.

– Vi hoppas att det ska bli en ögonöppnar­e. Vi ger barnen telefoner, plattor och wifi. Då måste vi också ta vårt ansvar och uppfostra dem i digital kompetens, säger Maria Ericson.

Men hur man ska prata med sin tonåring? Det är inte helt enkelt, menar Maria och Therese. De tror inte heller att förbud mot sociala medier fungerar – då loggar barnen bara in på en kompis telefon.

– Det handlar också om integritet när umgänget har flyttat ut i sociala medier. Det är ingen förälder som stövlar in på fritidsgår­den och frågar vad tonåringar­na pratar om. Men det är viktigt att prata om hur långt yttrandefr­iheten sträcker sig, säger Maria.

De tycker att skolan har ett viktigt ansvar eftersom det är där ungdomarna träffas i grupp och kan ha gruppdisku­ssioner. Även föräldrar måste börja prata mer med varandra för att lättare kunna upptäcka och göra något åt mobbningen.

– Men det var också lättare när barnen var små och vi föräldrar träffades naturligt på förskolan och fritids. Kanske borde man starta en grupp för föräldrar i Hässelby på Facebook? säger Maria.

”Måste vara medveten”

Om föräldrarn­a känner varandra kan steget till att ta kontakt om något händer bli mindre. Oavsett om ens barn har blivit kränkt eller är den som har gått över gränsen.

– Man måste vara medveten om att ens eget barn faktiskt kan vara den som skriver elaka saker. För något år sedan hade ett av mina barn gjort det och jag blev helt chockad men insåg också att jag varit för naiv, säger Therese.

Enligt Maria och Therese är rädslan för att få elaka kommentare­r skrivna om sig hela tiden närvarande hos tonåringar­na.

– Våra barn är inte glada för att vi är med i tidningen och pratar om det här för de är rädda att de ska bli utsatta. Men vi tänker att det är en till anledning att göra det, för att visa hur mycket makt Snapchat har, säger Maria.

Läs här nedan vad polisen säger om mobbning och kränkninga­r på Snapchat.

Vi ger barnen telefoner, plattor och wifi. Då måste vi också ta vårt ansvar och uppfostra dem i digital kompetens.

 ?? FOTO: MIKAEL ANDERSSON ?? MOBBNING. Snapchat används i mobbningss­yfte mellan skolbarn. Föräldrarn­a Maria Ericson och Therese Ekelund är oroade.
FOTO: MIKAEL ANDERSSON MOBBNING. Snapchat används i mobbningss­yfte mellan skolbarn. Föräldrarn­a Maria Ericson och Therese Ekelund är oroade.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden