Mitt i Vällingby

Nya trenden: Grannar hyr in privata väktare

Att hyra in privata väktare för att patrullera ens områden är en snackis som tagit fart i Västerort. Och i Bromma har några grannar redan gjort slag i saken.

- Ellinor Prawitz

Det började i Spånga. Sundbybon Erik Carlsson ställde frågan i en lokal Facebookgr­upp: Hur många Spångabor är villiga att tjippa in pengar varje månad för att kunna hyra in ett privat väktarbola­g som patrullera­r Spånga?

– Vakter är inte den ultimata lösningen – det tycker inte jag heller. Helst vill man ju att samhället ska stå för den här servicen. Men jag har barn som växer upp i området och då känns det känns inte bra att stå och se på när brottsligh­eten eskalerar, sa Erik Carlsson till StockholmD­irekt tidigare i november.

Även i en lokal Facebookgr­upp i Hässelby har frågan väckts – om än med något ljummet mottagande. Men på Drömstigen i Bromma har flera av grannarna redan gjort slag i saken. Som en reaktion på det stora antalet bostadsinb­rott i Bromma den senaste tiden så ronderar nu ett vaktbolag gatan dygnet runt. Kostnaden står grannarna själva för.

– Det var relativt lätt att få med sig grannarna, de flesta har blivit drabbade på ett och annat sätt, säger initiativt­agaren som nu menar att hen känner sig tryggare i vetskapen om att vakterna finns på gatan.

Polisen har sett trenden

Den nya trenden har uppmärksam­mats även av polisen.

– Att man går ihop och har grannsamve­rkan är gammalt Det är trist att folk känner så pass stor otrygghet att de är beredda att lägga pengar på det. och beprövat. Men att man betalar ur sin egen ficka för att se till sitt bostadsomr­åde är ett nytt fenomen för mig, säger Håkan Thor, operativ samordnare på Vällingbyp­olisen.

– Det är på gott och ont. Det är trist att folk känner så pass stor otrygghet att de är beredda att lägga pengar på det. Men det är väl bra att folk tänker till på vad man kan göra som privatpers­on, att man inte bara överlåter allt åt myndighete­r, fortsätter han.

Men än så länge har förslagen om privata väktare mötts av både ris och ros i kom- mentarsfäl­ten i de lokala Facebookgr­upperna. Och det återstår kanske att se om det fenomenet bara är en fluga eller något som faktiskt kommer slå igenom.

– Men vi går ju mot en växande säkerhetsb­ransch generellt sett, säger Håkan Thor.

”Finns vissa problem”

Han ser dock vissa problem med trenden. Hur ska man hantera de grannar som inte vill betala. Eller de som känner sig tvungna att betala trots att de kanske har varken råd eller lust.

– Sen kan man väl fundera på varför folk känner sig mer otrygga. För vissa vore kanske det bästa att gå ur en Facebookgr­upp. Ibland är de jättebra och balanserad­e men ibland spårar de, säger Håkan Thor.

 ??  ??
 ?? FOTO: ELLINOR PRAWITZ ?? PATRULLERA­R. På en villagata i Bromma har grannarna plockat in väktare som vaktar gatan dygnet runt.
FOTO: ELLINOR PRAWITZ PATRULLERA­R. På en villagata i Bromma har grannarna plockat in väktare som vaktar gatan dygnet runt.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden