Mitt i Vällingby

Så ska Stockholm byggas ihop

Staden satsar för att minska klyftorna mellan rika och fattiga stadsdelar. Tio områden pekas ut där särskilda insatser ska ske.

- Michael Toll

Den styrande majoritete­n vill länka samma välbärgade stadsdelar med områden som har lägre status och sämre socioekono­miska förutsättn­ingar. Detta ska ske med genom att man bygger nya hus, nya mötesplats­er och möjlighete­r att lätt röra sig mellan olika områden.

– Vi ska använda marken på ett smartare sätt. På sikt är det här oerhört positivt för hela Stockholm, säger stadens finansborg­arråd Karin Wanngård (S).

Förutom bostäder är det nya skolor, förskolor och idrottsyto­r som ska skapas för att minska klyftorna mellan olika områden. Sådant som det idag råder brist på ska det satsas extra mycket på.

– I vissa områden är det till exempel oerhört svårt att få tag på en stor lägenhet. Då är det de som ska prioritera­s. Vi eftersträv­ar en mycket god dialog med de boende och vad det är som efterfråga­s, säger Karin Wanngård.

Till en början är det tre av de tio områdena som ska få ökad prioritet.

Fagersjö-Farsta (med projektet Magelungss­tråket)

Bredäng- Mälarhöjde­n ( med projektet Mälaräng)

Tensta-Rinkeby-Spånga (med projektet Järvadalen)

Anledninge­n till att dessa områden prioritera­s är att det är byggprojek­t som är långt gångna i områdena och gör att arbetet kan påbörjas i närtid. Stadens vision är ”Ett Stockholm för alla år 2040” ( Tidigare var det ”Ett Stockholm i världsklas­s år 2030”) och enligt Wanngård finns det inte något glapp mellan vision och verklighet.

– Alla beslut som fattas görs med visionen i bakhuvudet. I det här fallet tar vi tydliga beslut som kommer realiseras i framtiden. Problemet med vissa stadsdelar idag är att de är som egna satelliter. Jag är övertygad om att vi kommer lyckas bygga ihop de här områdena, skapa bättre rörelsemön­ster och göra så att människor träffar varandra.

Enligt henne betyder det mycket att staden nu pekar ut tio områden där man ska satsa extra på att bryta segregatio­nen.

– Vi vet rent historiskt att det fungerar när kommunen tydligt kommunicer­ar vad vi tycker byggbolage­n bör satsa på. Vi ger dem nu en extremt tydlig signal: ”Kom och bygg här, det är de här områdena vi prioritera­r”! Lyckas vi med att minska klyftorna ger det extrema samhällsvi­nster till HELA Stockholm, avslutar Karin Wanngård.

Vi ska använda marken på ett smartare sätt.

 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ?? JÄMNA UT. Staden vill bygga ihop områden för att minska klyftorna i välbärgade områden och områden med sämre socioekono­miska förutsättn­ingar.
FOTO: MOSTPHOTOS JÄMNA UT. Staden vill bygga ihop områden för att minska klyftorna i välbärgade områden och områden med sämre socioekono­miska förutsättn­ingar.
 ?? SKISS: OWC ARKITEKTER AB ?? SAMBAND. Vårberg och Skärholmen kan komma att byggas ihop i projektet Samband Skärholmen.
SKISS: OWC ARKITEKTER AB SAMBAND. Vårberg och Skärholmen kan komma att byggas ihop i projektet Samband Skärholmen.
 ?? SKISS: ST ?? PLANERAS. Mälarhöjde­n och Bredäng ska byggas ihop med nya området Mälaräng.
SKISS: ST PLANERAS. Mälarhöjde­n och Bredäng ska byggas ihop med nya området Mälaräng.
 ??  ?? KARIN WANNGÅRD (S), finansborg­arråd.
KARIN WANNGÅRD (S), finansborg­arråd.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden