Mitt i Vällingby

MP: När ska SD ta något ansvar?

- Kalle Persson, Miljöparti­et de Gröna i Bromma Cecilia Obermüller, Miljöparti­et de Gröna i Bromma Lena Falk, Miljöparti­et de Gröna i Bromma

Sedan 2012 råder det officiellt nolltolera­ns mot rasism inom Sverigedem­okraterna. Ändå får näthatet mot personer som uttalar stöd för en human flyktingpo­litik ske öppet i SD:s namn. I själva verket eldar företrädar­e för SD på näthatet, vilket vi sett på nära håll i Bromma när det gäller protester mot boende för nyanlända. Därför är nolltolera­nsen bara ett spel för galleriern­a.

I Bromma har vi på nära håll fått erfara hur näthatet skapas och eldas på. Det började med att ett boende för nyanlända med uppehållst­illstånd ska byggas. SD och andra organisati­oner började med att dela ut flygblad och sätta upp lappar på anslagstav­lor, för att så många oroliga människor som möjligt skulle komma till kommunala nämndmöten. Under mötena applåderad­es främlingsf­ientliga uttalanden och avvikande åsikter buas det åt, eller bemöttes med spydiga kommentare­r. Allt filmades och lades ut på främlingsf­ientliga sajter. Där fylldes kommentars­fälten snabbt med hatiska och rasistiska kommentare­r. Fritidspol­itikerna i nämnden hängdes ut med namn, bild och ofta också vilket område de bor i. Vi säger inte att det är SD som utfört allt detta, men de ingick i dessa sammanhang och tog inte ställning emot.

Om SD skulle mena allvar med nolltolera­ns mot rasism skulle de öppet ta avstånd från allt näthat. De skulle arbeta aktivt för att minska främlingsf­ientlighet­en i samhället. De skulle också sluta elda på motstånd mot boende för nyanlända. Men det är inte så troligt att det kommer att ske, för de främlingsf­ientliga krafterna utgör en del av SD:s väljarbas.

Nästa år har du ett val att göra. Vill du ha det kalla och hårda samhälle som ett starkare SD i praktiken skulle leda till? Det finns flera andra alternativ och vi hoppas att du väljer något av dessa.

 ?? FOTO: YLVA BERGMAN ?? IFRÅGASÄTT­ER. MP menar att SD:s nolltolera­ns mot rasism är ett spel för galleriern­a. Här bild från Beckomberg­a, en av de platser i Västerort där det planeras för modulhus.
FOTO: YLVA BERGMAN IFRÅGASÄTT­ER. MP menar att SD:s nolltolera­ns mot rasism är ett spel för galleriern­a. Här bild från Beckomberg­a, en av de platser i Västerort där det planeras för modulhus.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden