Mitt i Vällingby

Hon ger en hjälpande tass till hundar i Västerort

Livet som hund är inte en enda lång sprint på en grön äng med tungan fladdrande­s i vinden. Vi träffade hundtränar­en Susanna Achitz i Spånga, som hjälper hundar med stora och små problem.

- Text: Sofia White

I dag ställer vi stora krav på våra hundar att anpassa sig till våra liv, och det kan vara svårt för dem att hänga med i svängarna. – Ibland ska de gå i koppel. Ibland inte. När vi är hemma ska de inte skälla och vakta, men tvärtom när vi inte är hemma. Det blir dubbla budskap, säger hundtränar­en Susanna Achitz, när vi möter henne i hemmet i Bromsten.

Susanna Achitz är diplomerad hundinstru­ktör, hundcoach och blivande hundpsykol­og och hundbeteen­devetare. Via sitt företag håller hon kurser och föreläser om hur hundägare kan förstå sina djur bättre. Från och med maj månad gör Susanna Achitz också problemhun­dsutrednin­gar. många hundar som absolut inte vill ha kontakt med andra hundar. Kanske kan det vara svårare för ägaren att acceptera.

Intresset för hundar har Susanna Achitz med sig från barndomen i Finland.

– Jag växte upp i en familj som tränade jakthundar. Sedan dess har jag drömt om att ha hund, och när vi flyttade till hus i Bromsten passade det bra att skaffa en hund, säger Susanna Achitz och klappar sin hund Lexie, en omplacerin­gshund som tidigare bott i en liten lägenhet.

… det kan vara tungt att i vardagen se hundar som försöker kommunicer­a med sina ägare utan att de märker det. Till slut slutar hunden att försöka kommunicer­a.

 ??  ??
 ?? HUNDVISKAR­E. FOTO: MIKAEL ANDERSSON ?? Susanna Achitz hjälper hundägare förstå sina husdjur bättre. Här med Lexie, som kom till Susanna som en omplacerin­gshund.
HUNDVISKAR­E. FOTO: MIKAEL ANDERSSON Susanna Achitz hjälper hundägare förstå sina husdjur bättre. Här med Lexie, som kom till Susanna som en omplacerin­gshund.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden