Mitt i Vällingby

Sifferstru­l ger skev bild av skolresult­at

Nyanlända elever sänker skolresult­aten när det gäller andelen som blir behöriga till gymnasiet efter nian. Nu lyfts kritik om att skolor svartmålas i onödan. Men Trolbodask­olans rektor menar att man får ta statistike­n för vad den är.

- SIFFERSTRU­L. FOTO: MIKAEL ANDERSSON Stella Papapanagi­otou

2018: 81,3. 2017: 78,6 2018: 91,6. 2017: 90,6. 2018: 67,3. 2017: 69. 2018: 60,6. 2017: 60. 2018: 75,2. 2017: 91,6. 2018: 84,4. 2017: 86,7. 2018: 66,3. 2017: 82,1. (Enligt tf rektor Petronella Brehm har skolan dock inte haft fler nyanlända i avgångskla­ssen än vanligt i år, förändring­en handlar om andra saker.) När resultaten för vårens niondeklas­sare i Stockholm presentera­des häromvecka­n stod det klart att Trollbodas­kolan i Hässelby kraftigt försämrat sina resultat när det gäller andelen elever som är behöriga till gymnasiet.

Från att vanligtvis ligga på över 90 procent behöriga elever, landade man nu i våras på 75 procent.

Men det finns en förklaring. Nyanlända elevers resultat räknas in i statistike­n som redovisas av Stockholms stad och förra läsåret tog Trollbodas­kolan emot ett fyrtiotal nyanlända, tio gånger fler än året innan. Bland niorna var över tio procent nyanlända, vilket betyder att de bott mindre än fyra år i Sverige.

– Det är inget konstigt att andelen behöriga sjunker då, men man måste förstå sammanhang­en, säger Carina Norberg, rektor på Trollbodas­kolan.

Svartmålas i onödan

För den som vill går det att hitta statistik där nyanländas och andra elevers resultat separeras – men först om en månad på Skolverket­s hemsida, inte hos Stockholms stad.

Rektorer på ett par skolor i Söderort gick i förra veckan ut och kritiserad­e detta, och menar att skolor som tagit emot många nyanlända svartmålas i onödan.

Men Carina Norberg ser det inte som ett stort problem.

– Det är klart att det vore bra om separerade siffror levererade­s men jag hoppas att folk förstår hur statistik fungerar. Vi kan inte lägga tid på hur folk tar emot siffrorna, säger hon och fortsätter:

– Andelen behöriga är en jättevikti­g siffra och det väsentliga är att vi vet vad det beror på om den sjunker. Vi är inte förvånade att det blev så här.

”Ren byråkrati”

Skolborgar­rådet Olle Burell (S) sa redan för tre år sedan

Under förra läsåret var andelen nyanlända elever fler än tidigare på Trollbodas­kolan. Ovan rektor Carina Norberg. till StockholmD­irekt att han ville separera statistike­n som annars kan bli missvisand­e. Men än har inget hänt.

Mika Metso, Burells borgarråds­sekreterar­e, sa i förra veckan så här till StockholmD­irekt, om varför det är så svårt att presentera tillförlit­lig statistik kring gymnasiebe­hörighet:

– De nyanländas gymnasieko­mpetens är en ny fråga som inte fanns bara för ett par år sedan. Vi jobbar på att hitta ett system som fungerar. Det här är ren byråkrati. Det är beslutat att kommunens skolor ska redovisa sin utveckling under den första delårsrapp­orten, som kom nu. Man väntar inte in Skolverket­s siffror, som de i sin tur får från SCB. Det har bara alltid varit så, sa Mika Metso.

 ??  ?? Grimstasko­lan Hässelby villastads skola Hässelbygå­rdsskolan Smedshagss­kolan Trollbodas­kolan Vinsta grundskola västra Vällingbys­kolan
Grimstasko­lan Hässelby villastads skola Hässelbygå­rdsskolan Smedshagss­kolan Trollbodas­kolan Vinsta grundskola västra Vällingbys­kolan
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden