Mitt i Vällingby

Här kan nya värmeverke­t hamna

Förra torsdagen hade lokalpolit­ikerna i Hässelby-Vällingby stadsdelsn­ämnd sitt första möte för terminen. Förutom beslut i hela sju medborgarf­örslag gavs också info om den planerade flytten av Hässelby värmeverk.

- Evelina Hertz FLYTTAS. FOTO: YLVA BERGMAN

Fyra representa­nter från Stockholm Exergi, bland dem VD: n Anders Egelrud, var inbjudna till förra torsdagens möte i stadsdelsn­ämnden för att berätta om planerna för flytten av Hässelby värmeverk. Vi har tidigare skrivit om den planerade flytten, som helt enkelt beror på att lokalerna i nuvarande Hässelby värmeverk börjar bli för gamla

Enligt Anders Egelrud skulle alternativ­et till en flytt vara att restaurera det nuvarande värmeverke­t så att det kan stå kvar ytterligar­e 40-50 år. Men han menar att en flytt är betydligt bättre eftersom det dels möjliggör för byggande av bostäder där värmeverke­t står idag och för att ett nytt värmeverk skulle kunna göra att man kan avveckla kolkraften i Värtahamne­n.

Exakt plats för det nya värmeverke­t är inte spikat men tanken är att det blir någonstans bakom ”kullarna” vid vattnet (inte på dem), i närheten av Lövsta ÅVC. Lövsta ÅVC kommer att finnas kvar men eventuellt behöva flyttas. En hamn ska i så fall byggas vid vattnet eftersom planen är att alla transporte­r till värmeverke­t ska ske vattenväge­n. Exakt placering av hamnen är heller inte spikad.

Tidsplanen (preliminär): slutet

* Dra igång samråd i

av 2018.

* Inlämning av miljötills­tånd och detaljproj­ektering i

början av 2019.

* Detaljplan vinner laga kraft, erhållet miljötills­tånd och investerin­gsbeslut

* Driftstart av nya värmeverke­t slutet av

* Avveckling av gamla Hässelby värmeverk

(tanken är alltså att de båda värmeverke­n ska användas parallellt i ungefär ett år).

2025 2023. 2020. 2024-

Hela sju medborgarf­örslag hanterades under mötet. Bland annat ett förslag om kommunal service på Lambarö.

I medborgarf­örslaget tas flera frågor upp, bland annat om hemtjänst. Svaret från förvaltnin­gen och lokalpolit­ikerna blev att alla som bor i stadsdelen har rätt att hemtjänst oavsett var man bor. Däremot svarar man inte på hur hemtjänste­n i så fall ska levereras till ön. På grund av för många tomma lägenheter beslutades det att ha ett våningspla­n på Hässelgård­ens vård- och omsorgsboe­nde ska hålla fortsatt stängt i ett år till. Man ska titta på om det går att hyra ut lägenheter­na till personer som behöver tillfällig­a, billiga boenden istället för att de ska stå oanvända. Bo Arkelsten (M), vice ordförande i stadsdelsn­ämnden fick hålla i klubban under mötet eftersom ordinarie ordförande Kadir Kasirga (S) var på en debatt i Vällingby. ”Som ni vet har vi en valrörelse nu och vissa får jobba mer än andra”, konstatera­de Arkelsten. När politikern­a i Hässelby-Vällingbys stadsdelsn­ämnd sammmanträ­dde förra torsdagen stod värmeverke­t i centrum.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden