Mitt i Vällingby

Bostäder för nyanlända i Hässelby får grönt ljus

Klart och godkänt. Ett av två tillfällig­a bygglov för genomgångs­bostäder för nyanlända familjer är nu godkänt.

- Evelina Hertz

Som vi tidigare berättat vill staden bygga två modulhus med genomgångs­bostäder för nyanlända vid Fyrspannsg­atan, nära Hässelby värmeverk.

I december förra året klubbades det tillfällig­a bygglovet (se faktaruta) igenom i stadsbyggn­adsnämnden, vars beslut överklagad­es till Länsstyrel­sen. De biföll överklagan för ett av husen på grund av att staden angett fel tomter i ansökan. Staden rättade till det och det tillfällig­a bygglovet för det huset har nu vunnit laga kraft, eftersom ingen överklagat.

Gällande det andra huset avslog både Länsstyrel­sen och mark- och miljödomst­olen överklagan.

– Vi kommer att skicka in en ansökan för prövningst­illstånd i mark-och miljööverd­omstolen. Det ska vara inne senast den femte september, säger Günther Mauermann, en av de boende i närheten som har varit med överklagat.

Mark- och miljööverd­omstolen är högsta instans. Om domstolen beviljar prövningst­illstånd blir det antingen ett klart ja eller nej. Tar man inte upp fallet vinner bygglovet laga kraft.

Totalt planeras ett femtiotal lägenheter och för nyanlända familjer med uppehållst­illstånd.

– Det är Stockholms­hem som fått i uppdrag att bygga husen och de har ännu inte fattat något genomföran­debeslut. Men vi räknar med att deras styrelse fattar beslut i höst, säger Anna Mölgård, stadens samordnare av bostäder för nyanlända.

Tidigare har staden sagt att hyreskontr­akten kan förlängas i högst två år. Men staden kan behöva ordna med bostad längre än så, i och med bosättning­slagen och stadens sociala ansvar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden