Mitt i Vällingby

Felparkera­de bilar på cykelbanan skapar kaos

Cyklister som passerar Hundlokegr­änd, som går parallellt med Lövstaväge­n, måste väja för bilar som står felparkera­de i halva cykelbanan. Nu ska staden titta på om pollare kan vara en lösning.

- Evelina Hertz

Hässelbyst­råket, som är ett 15 kilometer långt prioritera­t cykelstråk, har underlätta­t cykelpendl­ingen för många Hässelbybo­r. Men den senaste tiden har det varit svårt att ta sig fram på passagen som går vid Hundlokegr­änd, parallellt med Lövstaväge­n.

Anledninge­n? Långa rader av felparkera­de bilar som står halvvägs in i cykelbanan och därmed blockerar för dem som kommer i riktning från Hässelby villastad in mot stan.

– Så ska det inte se ut, cykelbanor ska inte vara fyllda med bilar. Jag kommer att ta upp det här med trafikkont­oret i nästa vecka och se om pollare som hindrar bilarna från att komma upp på cykelbanan är en möjlig lös- ning, säger Daniel Helldén (MP), trafikborg­arråd.

Den aktuella sträckan går utmed de nybyggda flerbostad­shusen på Lövstaväge­n och under byggnation­en har exploateri­ngskontore­t haft ansvar för gatan. Men nu ska trafikkont­oret, som tagit över ansvaret för gatan, se till att den börjar parkerings­övervakas.

– För att kunna parkerings­övervaka måste vi ta fram lokala trafikföre­skrifter och sätta upp skyltar. Så det gör vi nu och vi har för avsikt att börja parkerings­övervaka det här området så snart som möjligt, säger Sandra Sigebrant, presstales­person på trafikkont­oret.

Cykelbanan är redan skyl- tad men överlämnin­gen till Europark, som kommer sköta parkerings­övervaknin­gen på entreprena­d, är inte gjord. Först måste lokala föreskrift­er skrivas till skyltarna.

Efter att vår artikel om strulet publicerad­es på nätet, har trafikkont­oret meddelat att de inom kort ska börja trafiköver­vaka gång- och cykelbanan.

Europark har också varit på plats och satt upp informatio­n om det på felparkera­de bilar. När det gäller resten av gatan så måste skyltar och lokala föreskrift­er för skyltarna ordnas först.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden