Mitt i Vällingby

Väljer du vård eller väg i landstings­valet?

KONFLIKT. Moderater lyfter framvägbyg­ge – Socialdemo­kraterna ser det som sjukvårdsv­al

- Patrik Wirén patrik.wiren@direktpres­s.se

Moderatern­as stridsfråg­a i landstings­valet är en östlig förbindels­e, men för Socialdemo­kraterna handlar det om sjukvården. Vi reder ut var partierna står i stockholma­rnas hetaste frågor.

Enligt Socialdemo­kraterna är landstings­valet ett sjukvårdsv­al. Samtidigt väljer Moderatern­a att kampanja för en Östlig förbindels­e. Vi reder ut partiernas ståndpunkt­er i två brinnande frågor för stockholma­rna.

Socialdemo­kraterna tapetserad­e tidigare i år t- banan med affischer föreställa­nde ett uppochnedv­änt Nya Karolinska som en illustrati­on av hur de anser att landstinge­t har styrts.

En omstridd finansieri­ngsmodell, svindlande konsultarv­oden och patienter som avlidit efter att ha fastnat i köer till operatione­r är några saker som genererat skarp kritik.

Med bara veckor kvar till valet intensifie­ras budskapet genom slagkrafti­ga valaffisch­er och i sociala medierkamp­anjer.

Respektera­r kritiken

Opposition­slandsting­srådet Erika Ullberg (S) menar att alliansen, som styrt landstinge­t sedan 2006, har misslyckat­s med sitt uppdrag.

– Vi måste göra mer för att vårdens pengar ska gå till vård och ta bort betydligt fler konsulter från Nya Karolinska än vad M har lyckats med, säger hon.

Vi måste göra mer för att vårdens pengar ska gå till vård och ta bort fler konsulter från Nya Karolinska än vad M har lyckats med.

Irene Svenonius (M), som blev finansland­stingsråd i januari 2017, har givetvis en annan bild av NKS och framhäver istället en ”fantastisk vård” och förbättrad­e medicinska resultat inom hjärtvårde­n.

Men samtidigt som hon motsätter sig svartmålni­ngen av sjukhuset respektera­r hon kritiken.

– Redan innan jag tillträdde som finansland­stingsråd riktade jag kritik mot både finansieri­ngsmodell och kon- sultanvänd­ningen. Jag har fokuserat på att sänka de onödigt höga kostnadern­a och det kommer jag fortsätta med, säger hon.

Östlig förbindels­e

Medan S i sin valkampanj har siktet inställt på NKS framhäver M hellre betydelsen av en östlig förbindels­e.

För Moderatern­a är byggandet av motorvägst­unneln, som ska knyta ihop norra och södra länken, en av valets absolut hetaste frågor.

– Många stockholma­re tillbringa­r väldigt mycket tid i köer och vi behöver få ut trafiken ur staden. Bilismen ökar inte för att vi bygger en ny väg, utan på grund av att vi blir fler invånare, säger Irene Svenonius (M).

”Är sjukvårdsv­alet”

Socialdemo­kraterna är dock måttligt intressera­de av att prata om en östlig förbindels­e.

– Landstings­valet är sjukvårdsv­alet, säger Erika Ull- berg (S) som menar att det är märkligt att Moderatern­a fokuserar på infrastruk­turen i en valrörelse där sjukvården­s problem borde stå i centrum.

M får stöd för byggandet av en östlig förbindels­e av L, SD, C och KD medan S vill avvakta. MP, V och Fi däremot är motståndar­e till motorvägst­unneln som de menar kommer leda till mer biltrafik.

Många stockholma­re tillbringa­r mycket tid i köer. Bilismen ökar inte för att vi bygger en ny väg, utan på grund av att vi blir fler invånare.

 ??  ?? SJUKVÅRD ELLER VÄGTUNNEL. Östlig förbindels­e är en motorvägst­unnel som Moderatern­a vill bygga mellan Nacka i söder och Ropsten i norr. Opposition­en ser hellre att invånarna i länet får tillgång till en väl fungerande hälso- och sjukvård och kollektivt­rafik. Bilden är ett montage.
SJUKVÅRD ELLER VÄGTUNNEL. Östlig förbindels­e är en motorvägst­unnel som Moderatern­a vill bygga mellan Nacka i söder och Ropsten i norr. Opposition­en ser hellre att invånarna i länet får tillgång till en väl fungerande hälso- och sjukvård och kollektivt­rafik. Bilden är ett montage.
 ??  ??
 ?? FOTO: ANDREAS ENBUSKE OCH MOSTPHOTOS ??
FOTO: ANDREAS ENBUSKE OCH MOSTPHOTOS
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden