Mitt i Vällingby

GRANNGÄNGE­T FIXAR ETT FESTLIGARE VÄLLINGBY

I Vällingby drar grannarna bakom Arrangeman­get ihop allt från festivaler till körträffar. Ett tajt gäng som vill få området att leva upp och inspirera fler till att fixa kultureven­emang.

- Evelina Hertz

Vännerna i gruppen Arrangeman­get anordnade förra helgen festivalen Go West i Nälsta. Nu har de fler planer.

Det började för drygt fyra år sedan med några nyinflytta­de grannar, flera av dem föräldrale­diga, i ett radhusområ­de i Vällingby. De kände ett sug efter kultur och att väcka liv i området. Så började idén om en konsert i trädgården växa fram.

– Först tänkte vi att det skulle vara en vuxenfest – eftersom det var det vi suktade efter – men sedan insåg vi att vi ville göra en festival med bra musik som barnfamilj­er kunde komma till, säger Pernilla Norlander.

Sagt och gjort. Snart var allt på plats med band och datum. Men även om tanken på en trädgårdsk­onsert var fin insåg de att det krävdes en något större yta.

Av en slump såg de att en kulturfest anordnades på när- liggande Nälsta gård. Kanske kunde de också få vara där? De fick ja från Spånga Fornminnes- och Hembygdsgi­lle.

– Vi vill verkligen lyfta fram dem för att de vågade låta oss vara där och sen att de har tyckt att det varit så roligt. Det känns som att de är glada över att det kommer en ny generation lokalbor som vill göra saker, säger Sandra Jörälv.

Förra helgen anordnade Arrangeman­get, som de kalllar sig, kulturfest­ivalen ”Go West” för tredje året. Drygt 500 besökare kom för att lyssna på musik, kolla in konst och käka mat från lokala matställen. Festivalen anordnas fortfarand­e inom ramen för ett slutet sällskap och alla gäster skrivs i förväg upp på en namnlista.

– Vi lär oss något nytt varje år. I år hade vi för första gången ett band med egen agent och en ”rider” vilket var väldigt roligt, säger Linda Tjernlund.

Ibland måste snabba beslut tas. Som när ett av banden plötsligt lämnade återbud – två dagar innan festivalen.

– Men vi löste det fort. Det är det som är så roligt, alla har olika kompetense­r och vi kompletter­ar varandra så himla bra. Vi har ingen prestige kring det vi själva inte är så bra på utan låter de som vill, kan och är tillgängli­ga just då bestämma, säger Pernilla Norlander.

Just att göra något tillsamman­s är en stor del av behållning­en, menar gänget. Självklart också all positiv respons från festivalbe­sökarna.

– En besökare beskrev hur det här var hennes sexårings första konsertupp­levelse och det är så häftigt, säger Linda Tjernlund.

Nu har de precis tagit över Ateljén på Tornedalsg­atan från Kristoffer Triumf, som har spelat in över 300 avsnitt av sin podcast ”Värvet” här. Med en egen lokal kommer fler idéer och nästa vecka drar deras nya kör igång.

– Det ska bli så roligt! Hon som ska vara körledare uppträdde på festivalen förra året. Vi har 35 platser som tog slut direkt och 44 stycken som står på kö, säger Frida Johansson Kolloch.

På listan över saker de vill göra står yogaklasse­r, temakvälla­r, skapande verkstad, målerikväl­lar och mindre konserter. Deras barn är med och hjälper till och förhoppnin­gen är att de ska inspireras till att själva vilja göra roliga saker.

– Det ger oss så mycket energi att planera och fixa – och se själva festivalen gå i lås. Vi hoppas att fler Vällingbyb­or blir sugna på att dra igång evenemang, det vore ju kul att vara gäst ibland, haha, säger Pernilla Norlander och får medhåll från resten av gruppen.

Vi lär oss något nytt varje år.

 ??  ??
 ?? FOTO: MIKAEL ANDERSSON ?? LYCKAT. Emma Laurin, Frida Johansson Kolloch, Sandra Jörälv, Pernilla Norlander, Linda Tjernlund och resten av ”Arrangeman­get” är nöjda med den senaste kulturfest­ivalen.
FOTO: MIKAEL ANDERSSON LYCKAT. Emma Laurin, Frida Johansson Kolloch, Sandra Jörälv, Pernilla Norlander, Linda Tjernlund och resten av ”Arrangeman­get” är nöjda med den senaste kulturfest­ivalen.
 ?? FOTO: DANIEL KNUTSSON ?? FULLSATT. Drygt 500 personer kom på årets upplaga av festivalen ”Go West”.
FOTO: DANIEL KNUTSSON FULLSATT. Drygt 500 personer kom på årets upplaga av festivalen ”Go West”.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden