Mitt i Vällingby

Centret för relationsv­åld har öppnat

I onsdags invigdes det nya relationsv­åldscentru­met där både offer och våldsutöva­re ska få kunna få hjälp. Målgruppen är boende i stadsdelar­na Spånga-Tensta, Hässelby-Vällingby, Bromma och RinkebyKis­ta.

- Evelina Hertz

Till det nya relationsv­åldscentre­t i Spånga center kan människor som utsätts för våld i nära relation, eller våldsutöva­re som vill få hjälp att sluta komma, för att få stöd och behandling. Verk- samheten riktar sig till personer över 18 år.

– Anledninge­n till att lokalen ligger i Spånga center är att det är lätt att ta sig hit från alla stadsdelar. Men vi kommer att hyra en annan lokal dit våldsutöva­re får komma, säger Abdi-Nur Isse, avdelnings­chef för individ- och familjeoms­org i Spånga-Tensta.

Totalt ska det bli fyra relationsv­åldscentru­m runt om i staden. Syftet är att alla ska få samma behandling och stöd, oavsett var man bor.

– Tidigare har sett väldigt olika ut i olika stadsdelar med vilket stöd och hjälp man har fått som medborgare. Men nu ska det bli lika över hela staden, säger projektled­aren Cecilia Karlström.

Det är en öppen verksamhet vilket innebär att man kan få upp till fem samtal innan det krävs ett insatsbesl­ut. Det får man sedan söka hos relationsv­åldsteamet i stadsdelen där man bor. Man kan själv ta kontakt med centrumet eller bli remitterad dit av till exempel polis, socialtjän­st eller sjukvården.

Tanken med de fem första samtalen är att man ska kun- na komma dit för att få informatio­n – även om man inte vet om man vill ta emot hjälp.

– Det handlar om stöd- och behandling­ssamtal och motiverand­e samtal. Vi kommer även att erbjuda gruppsamta­l och stöd i juridiska processer, säger Cecilia Karlström.

Det kan bland annat innebära att någon från centret följer med under rättegånga­r.

Den 15:e september drar verksamhet­en som riktar sig till dem som behöver stöd i en rättsproce­ss igång. För övriga öppnar centret 1 oktober.

 ?? FOTO: MIKAEL ANDERSSON ?? NYTT. I onsdags invigdes det nya relationvå­ldscentrum­et i Spånga center.
FOTO: MIKAEL ANDERSSON NYTT. I onsdags invigdes det nya relationvå­ldscentrum­et i Spånga center.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden