Mitt i Vällingby

Det går inte att bygga bort segregatio­nen

- Petter Wennerströ­m Medborgerl­ig Samling Stockholm

Segregatio­n, etnisk och ekonomisk är ofta självvald. Vi trivs bäst med andra människor som liknar oss själva, inte främst vad gäller utseende utan vanor och värderinga­r. De flesta politiker vill, vilket tidningens enkät (24:e augusti) klargör, bygga bort segregatio­nen. Men vill de boende det och lever politikern­a som de lär? De 21 radhusen i Rinkeby var notoriskt svårsålda, men nu vill de flesta politiker bygga 1500-1700 bostäder i samma område, radhus och flerfamilj­shus, vi får se hur det kommer att tas emot och om någon av de som beslutar om projektet flyttar in.

Vi i Medborgerl­ig Samling vill istället varsamt utveckla Stockholms olika om- råden så att de behåller sin särart. Vi tror inte att politiker kan eller ska uppfostra folket. Istället vill vi bevara Lillskogen, Nobelcentr­et kan flyttas utanför stan, Pålsundet ska renoveras (inte asfalteras), Sörgårdsvä­gen i Kälvesta ska inte omslutas av höghus och Spångadale­n ska inte bli ytterligar­e ett offer i förtätning­sivern hos politiker som inte kan se de värden som gör Stockholm till en bra stad.

Anledninge­n till att majoritete­n bara verkar kunna förtäta staden, är att de ser bilen som sin fiende. Vi ser bilen som ett fantastisk­t hjälpmedel i vardagen. Låt Stockholm expandera utåt, så att stadsdelar­na kan bevara sin särart.

Alternativ­et har vi redan sett, det fenomen som kallas ”white flight” är högst påtagligt i Sverige idag och kommer bara att accelerera om de politiska experiment som nu förbereds genomförs, alla förlorar på det.

I konservati­v anda vill vi istället varsamt bygga vidare på det goda som finns i alla stadsdelar, samt kritiskt och genomtänkt ta itu med de problem som också finns i alla stadsdelar, särskilt tryggheten. Men samma lösning passar inte alla stadsdelar och social ingenjörsk­onst fungerar inte. Vi behöver mer sans och mindre sensation i Stockholm.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden