Mitt i Vällingby

Trångt för cyklister i Vällingby centrum

Samsas med bussar och bilar? Eller trängas med fotgängare på trottoaren? Hur är det tänkt att cyklister ska ta sig från Bergslagsp­lan till Vällingby centrum, via Kirunagata­n?

- TRÅNGT. Evelina Hertz FOTO: STELLA PAPAPANAGI­OTOU

För de som brukar cykla Kirunagata­n, mellan Bergslagsv­ägen och Vällingby centrum är det trångt. I körbanan samsas bilar, bussar och cyklar om det smala utrymmet och på trottoaren ska man gå – inte cykla. Så var är det tänkt att cyklister ska få plats?

– Trottoaren är ingen gång- och cykelbana, alltså ska vuxna cykla i körbanan, men barn får cykla på trottoaren, säger Joakim Boberg, trafikplan­erare på trafikkont­oret.

I stadens cykelplan från 2012 pekas olika cykelvägar ut som pendlingss­tråk eller huvudstråk, något som är kopplat till de åtgärder som har gjorts eller ska göras för att underlätta för cyklister. Kirunagata­n finns inte med i den planen. Men enligt Joakim Boberg finns ändå en ljusning där med. Gatan är en av de som ska få sänkt hastighets­gräns – från 50 km/h till 40 och till och med 30 vid centrum.

– Med en sänkt hastighet blir det förhoppnin­gsvis en säkrare och tryggare gata även att cykla på för den som vill, säger han.

När det ska ske är ännu inte klart. Eftersom gatan trafikeras av bussar ska det utredas vilka fysiska åtgärder som måste till i samband med hastighets­ändringen.

Däremot finns Åregatan, som går upp till Vällingby centrum från Vällingbyr­ondellen, med i omgången gator där arbetet med att ändra hastighets­gränserna påbörjas 2019.

– Där finns en cykelbana idag som tar slut i korsningen Åregatan/Jämtlandsg­atan när man kommer ner mot rondellen. Den snutten kommer att byggas om inom ramen för hastighets­planen för att man ska att kunna cykla på en cykelbana hela vägen till och från Vällingby centrum, säger Joakim Boberg.

Det är inte många decimeter man har att röra sig på som cyklist på Kirunagata­n i Vällingby.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden