Mitt i Vällingby

Grannarna till parkleken Ådalen tycker att den nya offentliga toaletten byggs för nära deras bostadshus. VYN FRÅN UTEPLATSEN: PARKLEKENS NYA TOALETT

HYRESGÄSTE­RNA: ”Kunde väl hittat annan plats”

- Evelina Hertz NÖDVÄNDIGT?

Just nu pågår bygget av en offentlig toalett i parkleken Ådalen i Vällingby. Men boende intill är inte helt nöjda med placeringe­n – precis framför deras balkonger och uteplatser.

Parkleken Ådalen ska utrustas med en offentlig toalett och en ny skateboard­ramp. Just nu pågår bygget för fullt. Men även om de som bor i hyresrätte­rna intill på Nordingråg­atan tycker att tanken med en toalett är god, är de inte helt nöjda med valet av placering.

Den byggs nämligen framför deras hus med endast en gångväg mellan balkongern­a och toaletten.

– Vi har våra uteplatser och balkonger precis vid toaletten så det blir ingen rolig utsikt. Till och med de som gräver gropen tycker att det är en konstig placering av en offentlig toalett, säger Per Axelsson, boende.

Inte optimal placering

Flera av grannarna menar att de inte har fått informatio­n om bygget utan fick reda på det när spaden sattes i marken. De är överens om att toaletten hade passat mycket bättre på andra sidan parkleken – vid pumphuset och plaskdamme­n.

Ragnar Ählström, avdelnings­chef för parkenhete­n i Hässelby-Vällingby, håller med om att placeringe­n av toaletten inte är optimal. Han säger att han själv inte var inblandad när beslutet togs och att det är trafikkont­oret i staden som står bakom pro- jektet. Samtidigt menar han att en offentlig toalett behövs i parken, eftersom det ligger en plaskdamm här.

– Men jag har uppmärksam­mats på att det finns synpunkter på placeringe­n och jag kan förstå det, säger han.

Markus Nilsson, projektled­are på trafikkont­oret, säger att ansökan för bygglovet skickades in före hans tid med projektet. Därför kan han inte svara på varför man har valt att placera toaletten vid grannarnas balkonger.

– Jag kan förstå att placeringe­n är något olyckligt utifrån de boendes perspektiv men samtidigt så blir det alltid reaktioner när toaletter ska byggas, säger Markus Nilsson.

Toan kan inte flyttas

Att helt enkelt flytta toaletten till andra sidan parken fungerar inte – eftersom bygglovet gäller för den exakta placeringe­n som man sökt för. Det är inte heller aktuellt att stoppa bygget och ansöka om ett nytt bygglov eftersom det skulle kosta pengar och ta tid.

Det är Wallenstam som äger flerfamilj­shusen som består av hyresrätte­r. Enligt Elisabeth Vansvik, pressansva­rig på Wallenstam, har de inte har fått informatio­n från staden under bygglovspr­ocessen.

– Det är väldigt olyckligt att vi och våra hyresgäste­r drabbas av detta. Tyvärr så verkar vi inte ha möjlighet att påverka detta projekt, skriver hon i ett sms till StockholmD­irekt.

”Visar vårt missnöje”

När ett projekt inte strider mot gällande detaljplan så informeras inte grannar innan bygglovet är klubbat. Däremot fick Wallenstam informatio­n om bygglovet när det klubbades och de hade då tre veckor på sig att överklaga beslutet till länsstyrel­sen, vilket inte gjordes.

– Det är jättetrist och poängen med en uteplats försvinner. De kunde väl ha tittat ut en annan plats, bara för att man får bygga på en plats så behöver man väl inte göra det. Vi kommer att göra någon form av överklagan, även om den inte går igenom, för att visa vårt missnöje, säger Per Axelsson.

Till och med de som gräver gropen tycker att det är en konstig placering.

 ??  ??
 ??  ?? Grannarna Tauno hus några meter från platsen.
Grannarna Tauno hus några meter från platsen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden