Mitt i Vällingby

Nu kan patientern­a mäta värden hemma

Kroniskt sjuka får i ett pilotproje­kt testa sina värden hemma istället för på vårdcentra­len. Nu ska projektet utökas med fler patienter.

- TESTAR. Evelina Hertz

Sedan förra hösten kan patienter som är kroniskt sjuka med hjärtsvikt, högt blodtryck eller sömnbesvär mäta sina värden hemma istället för på Åkermyntan­s vårdcentra­l.

Patenten får en blodtrycks­manschett, en våg och ett aktivitets­armband med sig hem och mäter sitt blodtryck och sin vikt. Siffrorna skickas via en app in till läkaren.

– Vanligtvis kommer blodtrycks­patienter en gång i halvåret till vårdcentra­len men genom detta kan de testa sina värden flera gånger per vecka. Vi har märkt är att många får för hög eller för låg dos av sin medicin vilket vi då kan justera utan ett besök på vårdcentra­len, säger Alex Jaranka, ansvarig läkare för projektet.

Åkermyntan är först ut i Sverige att testa projektet som nu ska utökas från 230 till 500 patienter. Projektet kommer att pågå i sex månader. Därefter är planen att göra projektet permanent.

En förutsättn­ing för att

På Åkermyntan­s vårdcentra­l ska nu pilotproje­ktet med hemmätning­ar utökas. Alex Jaranka längst till höger. kunna delta är att patienten har en smartphone, eftersom testresult­aten skickas via en app. Enligt Alex Jaranka undersöker de nu alternativ­a vägar, i de fall där patienten inte har någon smartphone.

Kommer det här att ersätta fysiska läkarbesök?

– En del av besöken ersätts av det här men det är absolut inte så att vi stänger dörrarna till vårdcentra­len. Dessutom kan vi använda tiden som annars går åt till blodtrycks­mätning till att sitta ner och prata längre med patienter som kommer till vårdcentra­len.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden