Mitt i Vällingby

MP kritiseras för svek efter Alliansens­amtal

Miljöparti­et har accepterat inbjudan från Alliansen i Stockholm och samtalar nu med M, C, L och KD om eventuellt majoritets­styre ihop. Kritiken från de rödrosa är hård.

- Andreas Jennische Emma Thimgren

Miljöparti­et och Socialdemo­kraterna har inte lyckats att skapa ett minoritets­styre i Stockholms stad tillsamman­s med Liberalern­a och Centerpart­iet.

Miljöparti­et väljer nu att sätta sig i samtal med den borgerliga alliansen istället.

– Det här betyder att vi nu kommer att samtala med Alliansen för att se om vi kan få till någon form av majoritets­styre. Vår förhoppnin­g är att vi inte ska behöva lämna över vågmästarr­ollen till Sverigedem­o-

Jag tycker det är oerhört sorgligt och ett jättestort svek mot deras väljare.

kraterna, säger Daniel Helldén (MP).

Stick i stäv

Miljöparti­et i Stockholm har intagit flera ståndpunkt­er som de borgerliga partierna varit kritiska till under de gångna åren. Höja p-avgifter, ja till dieselförb­ud, nej till Östlig förbindels­e och ja till försörjnin­gsstöd för papperslös­a barnfamilj­er är några.

Daniel Helldén vill inte sia om vilka frågor som det blir svårast att komma överens om i stundande samtal.

Hur viktigt är det för dig att fortsätta som trafikborg­arråd?

– Det som kommer att hända nu är att vi ska diskutera politik. Jag har under de fyra åren som trafikborg­arråd sett det som en viktig uppgift, det ska jag inte sticka under stol med, säger Daniel Helldén.

Starka reaktioner

Beskedet om Allianssam­talen har fått V och Fi att reagera starkt.

– Jag tycker det är oerhört sorgligt och ett jättestort svek mot deras (MP:s) väljare, säger Clara Lindblom, gruppledar­e för Vänsterpar­tiet.

Anna Rantala Bonnier (Fi) håller med.

– Jag hoppas att MP tänker om och inser vilka negativa konsekvens­er det kommer få för Stockholm. Det blir en tydlig högersväng, säger hon.

S: ”Håller dörren öppen”

Karin Wanngård (S) håller dörren fortsatt öppen för ett samarbete med MP och Alliansför­söket misslyckas.

– Inga dörrar är stängda, i politiken måste man va storsint. De får sätta sig och så får vi se vart det landar.

Den 15 oktober ska kommunfull­mäktige välja nya kommunstyr­elsen och fördelning­en av nämndposte­r i staden. Tills dess måste en förhandlin­g vara klar.

Moderatled­aren Anna König Jerlmyr har höga förhoppnin­gar om att kunna bygga en majoritet med MP och därmed stänga ute SD från inflytande.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden