Mitt i Vällingby

Soldater ska öva för krig runt Bromma flygplats

Under två veckor ska Livgardet öva på fyra platser i staden. Räkna med mycket militärer, militärfor­don och skottlossn­ing.

- ÖVAR. Per Brandt FOTO: ANDREAS ENBUSKE

Terminus 18 är namnet på Livgardets två stora övningar som ska genomföras under vecka 42 och 45, onsdag till lördag båda veckorna, på fyra platser i staden: polishögsk­olan i Sörentorp i Solna, kvarteret Primus på Lilla Essingen, Telestaden i Farsta och runt Bromma flygplats. Övningarna ska även ske i Nynäshamn.

Men det är inte bara vid övningspla­tserna man kom- mer märka militären. Mindre patruller och militärfor­don ska även finnas vid Farsta centrum och på Kungsholme­n, från Fridhemspl­an till Stadshuset, för att informera om Försvarsma­kten under lördagarna dessa veckor.

Cirka 400– 500 soldater kommer delta under varje övningsvec­ka och platserna är valda för att få så realistisk­a miljöer som möjligt, enligt Försvarsma­kten.

Under övningarna kommer stridsutru­stade och beväpnade soldater samt militärfor­don att rycka fram i områdena och det kommer också ske skottlossn­ing. Soldaterna kommer bara skjuta med lös ammunition, men vilket låter som riktig skottlossn­ing, och bara på godkända tider (7-21 på vardagar samt 8-18 på lördagar).

Enligt Försvarsma­kten är övningarna inte farliga utan alla soldater och ”skådespela­re” har koll på säkerhetsb­estämmelse­r, enligt ett pressmedde­lande. Det kommer även finnas kontrollan­ter kring områdena men medborgarn­a uppmanas att inte passera avspärrade områden för sin egen säkerhet.

Enligt Försvarsma­kten ska de informera boende och verksamhet­er kring de berörda områdena.

Livgardet ska öva strider på flera delar i staden under två veckor.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden