Mitt i Vällingby

Är det här Västerorts juligaste hus?

-

Att ljus hör december och julen till är nog de flesta överens om. Men vissa tar pyntandet ett par steg längre. Vi knackade på hemma hos några av Västerorts mesta ljus-entusiaste­r och hittade tomtar, tusentals lampor och hemmasnick­rade julbockar. Pssst, har du också ett extra-allt-pyntat hus? Mejla gärna bilder till oss! Berättat för: Stella Papapanagi­otou, Evelina Hertz | Foto: Mikael Andersson

”VI TÄNDER SAMTIDIGT SOM STADEN”

Lehel Vass, Sundby: ” Vi började med att bygga julbockar och sen har det blivit mer och mer för varje år. Kom tillbaka om tio år så får ni se! Jag har byggt stommen till julbocken med reglar sedan beställer vi granris och klär den varje år. Det har varit flera som har knackat på och frågat var jag har köpt bocken och första året gjorde jag tre stycken till andra. Men det tar jättelång tid att göra dem. Jag vet inte vem som tycker att det är roligast jag eller barnen. När de stora barnen var mindre brukade Tomten komma och tända alla ljus och lämna lite paket. I år tände vi lamporna samtidigt som Stockholms stad, dagen innan första advent klockan 15. ”

”MÅNGA KOMMER HIT OCH TITTAR”

Lisa Edorsson, Sundby: ”Det är framförall­t min man Vass som håller på men vi hjälps åt när bockarna ska kläs. Vissa av lamporna får sitta uppe året om men de är släckta på sommaren. Annars skulle det ta minst en vecka att sätta upp alltJag tycker att det blir lite mycket med blinkande ljus och olika färger så vi har bara lampor i samma färg. Det är många som kommer hit och tittar på belysninge­n, både Sundbyskol­an och förskolan i närheten har varit här. Och det verkar som att grannarna gillar det så det är roligt!.”

”VIKTIGT VAD JULEN HANDLAR OM”

Aboud Yacoub, Hässelby villastad: ” Varje år förnyar jag min design. Jag börjar planera i början av november hur trädgården ska bli. Men en sak finns alltid med, julkrubban. Den har jag köpt i Italien och den är viktig för vår familj som ortodoxa kristna. Julen handlar inte bara om tomtar och presenter och mat. Men samtidigt är det härligt att göra barnbarnen och grannarna glada, det ska kännas att det är jul! I fjol byggde jag upp en tomtesläde med renar som såg ut att flyga i mörkret. I år har jag skaffat den här stora tomten! Det kan tyckas avancerat med alla strålkasta­re i olika färger, men jag är utbildad ljud- och ljusteknik­er, haha.”

”SOM RÖDA ÄPPLEN I TRÄDEN”

Lena Fritzén Ekvall, Hässelby villastad: ”I år har jag hängt upp röda kulor i hela trädgården, 80 stycken tror jag det blev. De hänger i träden likt äpplen. Det tyckte i och för sig mitt barnbarn Annabelle, 2,5 år, var alldeles för lite. Hon hjäpte mig att hänga upp allt. Närmare jul ställer jag ut lyktor med ledljus och gör i ordning ett julbord med julblommor, gran och dekoration­er.”

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? VIKTIG. Julkrubban är viktig för Aboud Yacoub och hans familj som bor i Hässelby villastad.
VIKTIG. Julkrubban är viktig för Aboud Yacoub och hans familj som bor i Hässelby villastad.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden