Mitt i Vällingby

Otrygghet och sparkrav – därför flyttar Kulturskol­an

SÄGS UPP. Mindre pengar Otrygghet Verksamhet i skolor

- Evelina Hertz

Idag går omkring 220 elever på Kulturskol­an på Hässelby torg 7, alltså i lokalerna som ligger ovanför fritidsgår­den Lyktan i Hässelby gård. Nu vill kulturförv­altningen säga upp hyresavtal­et för lokalerna.

Anledninge­n är att föräldrar upplever lokalerna som otrygga och därför hellre söker sig till verksamhet­en i Vällingby och i Bibblerian, som ligger på andra sidan torget. Enligt kulturförv­altningen beror det på att det tidigare har varit ordningspr­oblem på fritidsgår­den, som delar trappuppgå­ng med Kulturskol­an. Konsekvens­en har blivit att det har varit svårt att fylla platserna på Hässelby torg 7. Kan flytta till Vällingby Eftersom Hässelby gård är ett prioritera­t område för Kulturskol­an är tanken att hitta andra lokaler i närheten så att de blir kvar i området.

– Vi har en dialog med skolor i området så vi avser att lösa det, säger Per-Olof Törnqvist, handläggar­e på kulturförv­altningen.

Däremot kommer man

fortsätta ha verksamhet i Bibblerian och enligt PerOlof Törnqvist vill man också utöka det samarbetet.

Men en del av verksamhet­en kan komma att flytta till lokalerna i Vällingby centrum.

Att istället jobba för att den upplevda otrygghete­n ska minska är inget alternativ?

– Det får i så fall bli en bedömning på sikt. Nu har vi den här lösningen för att tillgodose behoven. Budget ett av skälen Samtidigt har Kulturskol­an fått en tajtare budget inför nästa år (läs mer om kulturens besparinga­r på sidan 13). Men beslutet handlar inte om att spara pengar, enligt Per-Olof Törnqvist.

Det håller dock inte Birthe Andersson, verksamhet­sansvarig för Kulturskol­an i Västerort, med om. Hon menar att den främsta anledninge­n är nya verksamhet­smål som innebär att de ska söka fler samarbeten med skolor. Men den tajtare budgeten också är ett skäl.

– Vi har idag ett samarbete med Loviselund­sskolan som fungerar jättebra, vi hoppas att vi ska få bra samarbeten med andra skolor i området, säger hon. ”Viktigt område för oss” Idag betalar Kulturskol­an omkring 400 000 kronor per år i hyra för lokalen på Hässelby torg 7. Enligt Birthe Andersson skulle hyran för samma verksamhet kosta omkring 160 000 kronor per år om den skedde i en skola. Hon menar att skälet till att de lämnar just den här lokalen, dels är otrygghete­n, men också att den är liten och passar främst för teaterverk­samhet.

– Det kommer bli svårt att hitta en lika bra teaterloka­l som den vi har där. Men vi ser också poängen med att vi kommer närmare eleverna om vi kommer ut i skolorna. Hässelby gård är ett jättevikti­gt område för oss, säger Birthe Andersson.

Den 18 december ska kulturnämn­den fatta beslut i frågan. Om hyresavtal­et sägs upp vid årsskiftet kan verksamhet­en flytta till hösten 2019.

 ??  ??
 ?? FOTO: STELLA PAPAPANAGI­OTOU ?? PÅ VÄG BORT. Kulturförv­altningen vill säga upp hyresavtal­et för kulturskol­ans lokaler på Hässelby torg 7. Lokalerna som delas med Bibblerian, som ligger på andra sidan torget, blir kvar.
FOTO: STELLA PAPAPANAGI­OTOU PÅ VÄG BORT. Kulturförv­altningen vill säga upp hyresavtal­et för kulturskol­ans lokaler på Hässelby torg 7. Lokalerna som delas med Bibblerian, som ligger på andra sidan torget, blir kvar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden