Mitt i Vällingby

Barnen har fattat, så när ska vuxna fatta?

-

E

fter att ha suttit hukad med halva överkroppe­n under vasken, för att sortera veckans skräp i olika påsar, kommer jag ner till soprummet. Som vanligt möts jag av en syn som inte slutar att förvåna mig. I plaståterv­inningen ligger det tidningar. Bland metallavfa­llet ligger det plast. Och i kartongins­amlingen ligger det en plastpåse – med gamla skor i.

Så här ser det ut varenda gång jag slänger mina källsorter­ade sopor. Trots att det ovanför varje sopkärl finns både text och bild som visar vad som ska slängas var. Så hur svårt kan det vara, eller rättare sagt, hur lat kan man vara?

Ett barnsligt beteende, tänker jag. Men det råkar faktiskt vara motsatsen till vad det är.

I veckan träffade jag en klass sjuåringar i Barkarbyst­aden som plockade skräp på gatorna där och återvann vad de hittade (mycket, tyvärr), ihop med sin lärare. Och de hade full koll på vad som gällde – färgat glas för sig, ofärgat för sig.

– Vissa vuxna kanske inte bryr sig om naturen, eller så är de lata, sa Keyla, 7, om allt skräp som vuxna slängt på marken.

Häromvecka­n träffade min kollega nioåringar­na Leo och Love i Vällingby, som kommit med förslag till miljöförva­ltningen om hur skolor kan använda sitt matavfall, och om att det borde finnas fler återvinnin­gsstatione­r i Sverige. Samtidigt har 15-åriga Greta Thunbergs skolstrejk för klimatet inspirerat människor till liknande manifestat­ioner världen över.

Detta samma höst som jag skrivit om att en återvinnin­gsstation i Skälby numera kameraöver­vakas. Anledninge­n? Folk dumpar möbler och kylskåp där, fast det bara finns kärl för plast och förpacknin­gar.

Barnen har uppenbarli­gen fattat grejen, och jag känner mig glad över att de är framtidens sopsortera­re och klimatkämp­ar. Frågan är bara när vi vuxna ska börja ta vårt ansvar?

 ?? LOUISE BORNHALL Reporter Prata med mig! louise.bornhall @direktpres­s.se ??
LOUISE BORNHALL Reporter Prata med mig! louise.bornhall @direktpres­s.se

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden