Mitt i Vällingby

Förslag: Så kan trafiken vid Brommaplan bättras

- NYTT FÖRSLAG. FOTO: MIKAEL ANDERSSON

Ifjol lämnade Socialdemo­kraterna in en motion om hur Brommaplan­s ofta kaotiska trafiksitu­ation kan förbättras. Nu presentera­r trafikkont­oret förslag på två huvudlösni­ngar.

Stockholm Direkt har tidigaresk­rivit o matt Socialdemo­kraterna lämnat in en motion om hur framkomlig­heten på Brommaplan kan förbättras.

Trafikkont­oret fick i uppdrag att utreda hur både en bättre framkomlig­het och en ökad säkerhet kan bli av – och i torsdags presentera­des utredninge­n för trafiknämn­den.

De två huvudalter­nativen som föreslås är att rondellen byts mot en fyrvägskor­sning eller att rondellen är kvar men framkomlig­heten för bussarna förbättras, genom att Kvarnbacks­vägen breddas och ett norrgående bussfält längs Drottningh­olms vägen anläggs.

En ovanlig variant

Ett ytterligar­e alternativ som tas upp är att en genomfart för Drottningh­olms vägen och Bergslagsv­ägen byggs genom rondellen. Tanken är att överfarten regleras av trafikljus, och att infarterna från Spångaväge­n, Klädesväge­n och Kvarnbacks­vägen fortsatt är oreglerade.

Utredarna konstatera­r dock att den varianten är ovanlig och därför riskerar att situatione­r uppstår när trafikante­rna inte förstår hur de ska köra – samt att restiden kan bli längre för bussar och bilar.

Enligt Theodor Bratt, handläggar­e på trafikkont­oret, går det i nuläget inte att säga vilket av alternativ­en som är mest aktuellt.

– Det är mycket möjligt att det i slutändan kommer att handla om andra alternativ än de vi utrett, säger han.

Trafikkont­oret drar slutsatsen att det går att reducera den nuvarande restiden så pass mycket att det är lämpligt att utreda frågan vidare, men nu är det upp till politikern­a om ärendet kommer att prioritera­s.

I torsdags presentera­s ett förslag för trafiknämn­den på hur framkomlig­heten vid Brommaplan kan ökas.

 ??  ??
 ??  ?? Victor Malmcrona
Victor Malmcrona

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden