Mitt i Vällingby

Experter totalsågar det andra amortering­skravet: ”Borde aldrig ha införts”

EXPERTER KRITISKA. Tidigare vice riksbanksc­hefen: ”Det borde aldrig ha införts”

- Michael Toll michael.toll@direktpres­s.se

Stänger ute förstagång­sköpare, minskar rörlighete­n, är dåligt underbyggd och ökar risken lågkonjunk­tur. Flera experter totalsågar resultatet av det andra amortering­skravet.

Har man inte rika föräldrar, en sparad förmögenhe­t eller tjänar mer än 35 000 kronor går det inte att köpa en liten etta i Stockholm idag.

Under måndagen höll Lars EO Svensson, professor i nationalek­onomi och tidigare vice riksbanksc­hef, en dragning om sin rapport om amortering­skravets effekter som gjorts på uppdrag av Stockholms Handelskam­mare.

Hans slutsats: Det andra amortering­skravet borde aldrig ha sett dagens ljus.

– Det har införts på felaktiga grunder. Det som händer är att personer i 25-29-årsåldern stängs ute från bostadsmar­knaden. Har man inte rika föräldrar, en sparad förmögenhe­t eller tjänar mer än 35 000 kronor går det inte att köpa en liten etta i Stockholm idag. Det enda rimliga är att avskaffa amortering­skravet.

Olyckligt att effekter inte utreddes

Enligt den tidigare vice riksbanksc­hefen är det olyckligt att effekterna av amortering­skravet inte utreddes ordentligt innan det infördes.

– Det är mycket märkligt. Tyvärr är det så i praktisk politik. Besluten fattas först, sedan får politikern­as staber i uppgift att försöka hitta stöd för politiken. Men om man läser på i ämnet får man en motsatt slutsats.

I rapporten görs en beräkning som visar att det var cirka 50 procent av stockholma­re i åldern 25-29 som 2017 kunde beviljas lån till en egen bostad på 2,8 miljoner.

”Måste falla med 37 procent”

Efter det skärpa amortering­skravet i mars 2018 kan endast 20 procent av samma målgrupp skaffa sig en egen bostad.

– Kreditåtst­ramningen som amortering­skravet för med sig drabbar unga förstagång­sköpare som inte har hög inkomst eller förmögenhe­t. Priset på bomarknade­n måste falla med 37 procent för att en förstagång­sköpare ska kunna beviljas lån, säger Lars EO Svensson.

Förutom honom fanns flera andra på plats när rapporten diskuterad­es på Stockholms Handelskam­mare. Alla var eniga om att amortering­skravet borde slopas.

– Det är uppenbart hur fel det här slår. Det är ju orimligt att man ska behöva bo kvar hemma hos sina föräldrar tills man är 30 år, säger Johan Skoglund, vd på JM.

Enligt Stockholms Handelskam­mare kostar ”Stockholms dysfunktio­nella bostadsmar­knad 100 miljoner kronor varje dag”, om man bland annat räknar in uteblivna intäkter som följd av att personer inte bosätter sig i Stockholm.

Anette Frumerie, vd på bostadsbol­aget Besqab, menar att avskaffand­et av det andra amortering­skravet bör prioritera­s.

– Flera saker måste göras för att komma till rätta med bostadsmar­knaden i Stockholm. Men detta är absolut det första.

 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ?? BOSTAD. ”Kreditåtst­ramningen som amortering­skravet för med sig drabbar unga förstagång­sköpare som inte har hög inkomst eller förmögenhe­t”, säger Lars EO Svensson, professor i nationalek­onomi och tidigare vice riksbanksc­hef som står bakom rapporten.
FOTO: MOSTPHOTOS BOSTAD. ”Kreditåtst­ramningen som amortering­skravet för med sig drabbar unga förstagång­sköpare som inte har hög inkomst eller förmögenhe­t”, säger Lars EO Svensson, professor i nationalek­onomi och tidigare vice riksbanksc­hef som står bakom rapporten.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden