Mitt i Vällingby

De samlar tjejerna under ramadan

FIRANDE. Nu tar fastemånad­en slut: ”Handlar om gemenskap”

- Ella Söderberg ella.soderberg@direktpres­s.se

Ramadan närmar sig sitt slut, och det är dags för festen Eid al-fitr. I år startade Elham Berhe gruppen Ramadan 2019 på Facebook, för att skapa ett forum för tjejer att dela tips och tankar.

Vilken böneapp är mest pålitlig, hur ska jag hålla mig mätt under dagen, och vad gör jag om jag inte kan fasta? Facebookgr­uppen Ramadan 2019 finns till för att svenska kvinnliga muslimer ska ha ett gemensamt forum att diskutera i, utan att någon dömer en.

Klockan är tre på eftermidda­gen och fredagsbön­en är över. Många har lämnat Stockholms moské vid Medborgarp­latsen, men på bänken utanför sitter Elham Berhe från Strängnäs, Meriem Mohammed från Östberga och Nasra Omar från Jakobsberg i solen.

Elham var den som startade Facebookgr­uppen, som i skrivande stund har 620 medlemmar. Syftet är att stötta varandra under fastemånad­en, som tar slut med festen Eid al-fitr på tisdag den 4 juni (se faktaruta).

– Det blir mycket tips om bra mat att äta för att orka hela dagen, men även råd om böneappar och hur man ska vara en bra muslim i Sverige, säger Elham.

”Handlar om gemenskap”

Att gruppen bara är till för tjejer, är för att de tycker att det saknas kvinnliga forum på nätet för att diskutera ramadan och att det är mer bekvämt att ställa frågor till andra kvinnliga muslimer.

– Man kanske är rädd att folk ska döma en, berättar Meriem.

I gruppen finns även en del kvinnliga konvertite­r. Gruppen fungerar också som ett forum för att hitta nya vänner att fira med.

– De kanske inte har samma nätverk eller en familj att fira med. Om man inte har all kunskap om ramadan, finns det säkert någon annan i gruppen som kan svara på det, säger Elham.

Om man inte har all kunskap om ramadan, finns det säkert någon annan i gruppen som kan svara på det.

Firar tillsamman­s

Flera av medlemmarn­a i gruppen planerar även att träffas.

– Det är det som ramadan handlar om, gemenskap. Alla får vara med, säger Elham.

– Men det enda vi tänker på är mat, säger Meriem och skrattar.

En annan fråga som ofta dyker upp i Facebookgr­uppen är vad man ska göra om man inte kan fasta, exempelvis om man är gravid eller sjuk.

– Men det betyder inte att man exkluderas under ramadan. Man kan göra andra saker som att ge mat till fattiga, säger Elham.

Finns det några frågor man som icke-muslim inte bör ställa till någon som fastar?

– Enligt mig finns det inga obekväma frågor. Men vissa kanske känner skam över att de inte fastar och kanske inte vill berätta det, säger Elham.

När fastan bryts efter att solen har gått ner är det vanligt att ses tillsamman­s och äta, iftar.

– I början är det mycket mat som gäller, man ses och hjälps åt, som ett slags knytisifta­r. Men ramadan handlar om att komma nära sin tro, så det borde egentligen inte vara så mycket fokus på maten, säger Meriem.

Den 4 juni är ramadan över och festen Eid al-fitr firas i tre till fyra dagar. I år infaller det i samband med studenttid­er, så det blir extra mycket fest. Annars samlas både familj och vänner, och eidbönen på morgonen är viktig berättar tjejerna.

Vad som händer med Facebookgr­uppen efter det är inte riktigt bestämt.

– Jag kommer spara den, sen vet jag inte om den bara får ligga och vila till nästa år eller om folk kommer fortsätta skriva i den, säger Elham Berhe.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden