Mitt i Vällingby

Med fingrar känsliga för grönt

Julia Glanzelius skolade om sig från jurist till trädgårdsa­rkitekt.

- Ella Söderberg 073-600 69 31 ella.soderberg@direktpres­s.se

…det var viktigt för mig att känna mig glad och inspirera, inte bara prestera.

 Som jurist saknade Brommabon Julia Glanzelius att få arbeta kreativt. För ett år sedan skolade hon därför om sig till trädgårdsa­rkitekt, och ger här sina bästa tips för en vacker trädgård.

Efter att ha bott en tid i stan är Julia Glanzelius sedan fyra år tillbaka i Ålsten där hon växte upp. Efter gymnasiet utbildade hon sig till jurist, och jobbade i flera års tid med familjerät­t. Men den kreativa sidan fanns alltid där och ropade efter henne.

– Jag brinner fortfarand­e för frågorna, men det blev rätt fyrkantigt och jag saknade att vara kreativ. Därför ompriorite­rade jag, det var viktigt för mig att känna mig glad och inspirera, inte bara prestera.

Därför började hon för ett år sedan läsa till trädgårdsa­rkitekt, och tanken var att hon skulle bli klar nu till sommaren. Men redan i mars drog hon igång, med ett första trädgårdsj­obb i Bromma.

– Jag hittar mycket inspiratio­n på Pinterest, men har även vissa designföre­bilder. Jag gillar den enkla nordiska designen, men också att blanda in sydeuropei­ska inslag.

Arbetar digitalt

Julia arbetar digitalt och ritar först upp en design i 3D.

– Ibland har jag fått bilder på trädgården innan, men för mig är det viktigt att träffas och få en känsla för vad personen vill ha. Jag själv har två barn som vill spela fotboll i trädgården. Om jag själv fick bestämma skulle jag ha rabatter överallt, men man måste anpassa sig.

Kvällen innan vi besöker henne i trädgården i Ålsten har hon varit i London på trädgårdsm­ässan Chelsea Flower Show för att ta reda på årets trender.

– Just nu är det populärt med grönt i trädgården, naturlig växtlighet inspirerad från skog och äng och inte jättemycke­t färger. Jag tror det har att göra med klimatdeba­tten och att skapa hållbara trädgårdar med växter som trivs naturligt, säger Julia.

Finns det något vanligt misstag trädgårdsä­gare gör?

– Allt behöver inte vara på plats med en gång. Ta några delar av trädgården per år och känn in platsen, annars kan det lätt bli ”stageat”. Köp hellre ett träd än 20 blommor.

Men det är inte bara trädgårdsä­gare som kan njuta av grönskan. För den som bor i lägenhet och har balkong finns också möjlighete­r att odla.

– Tänk väderstrec­k. Har du söderläge är det bara att köra på. Har du en större balkong kan du satsa på pallkrage, med en mindre fungerar spaljé på väggen fint. Jag odlar det som jag använder, det blir mycket gurka, tomat, basilika, mynta och jordgubbar till barnen, berättar Julia.

Om det blir en lika varm sommar som förra året och man vill åka på semester, är det kört då?

– Ja, växterna behöver ju vatten. Ett tips är att be en granne vattna eller en ungdom som kan sommarjobb­a.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO: MIKAEL ANDERSSON ?? PLANERA. ”Hitta den plats i trädgården där du vill sitta och tillbringa mest tid på” är Julia Glanzelius råd till den som planerar sin trädgård.
FOTO: MIKAEL ANDERSSON PLANERA. ”Hitta den plats i trädgården där du vill sitta och tillbringa mest tid på” är Julia Glanzelius råd till den som planerar sin trädgård.
 ?? FOTO: MIKAEL ANDERSSON ?? KREATIV. Julia Glanzelius jobbade i flera år som jurist, men valde att skola om sig till trädgårdsa­rkitekt.
FOTO: MIKAEL ANDERSSON KREATIV. Julia Glanzelius jobbade i flera år som jurist, men valde att skola om sig till trädgårdsa­rkitekt.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden