Mitt i Vällingby

Jelassi sprider hopp med hiphop

Hon har gästat Sveriges största artister, turnerat gånger två och spåtts som landets tyngsta framtidslö­fte inom hiphop. Allt strax efter att hon skrivit sitt livs första rapvers – och långt innan hon ens släppt sin första låt.

- Text: Sophie Stigfur | Foto: Sacharias Källdén

Många blir stämplade som pundarbarn. De tror att inget annat är möjligt. Det är dem jag gör musik för.

HAJPAD. Mysteriet från Farsta som spås bli nästa stora stjärna

Om 20 år vill jag inte tänka ’vad gjorde jag bättre för världen? Ingenting’. Jag tycker fler borde använda hiphop till att visa känslor, speciellt grabbarna. Jag vet ju att de inte är glada, men det här ’jag är tuff och gråter inte’ ... Folk här går under. I slutet av dagen, vem gråter inte?”

Det är en minst sagt ödmjuk 21-åring som möter oss i Farsta Centrum. Förutom ett kort inspel i P3 är det här Fatima Jelassis första intervju. Och det beror inte på brist på efterfråga­n. Sedan Youtube-videon ”Inte konsti” slog ned som en bomb förra sommaren har medier såväl som artistelit­en slitit i Jelassi. Flera har menat att hon är Sveriges nästa självklara stjärna på hiphophiml­en. Men själv har hon inte bråttom.

– Musiken har liksom dragit mig, det är inte jag som dragit musiken. Folk påminner mig ”wahh, du har gjort allt det här”. Folk jag själv sett upp till som Erik Lundin tycker plötsligt att JAG är tung, jag fattar inte. Seriöst, vad är det folk gillar ens?

Tidigt studiohäng

Det var när hon som 14-åring kom tillbaka till Farsta efter att ha bott i Tunisien i fem år som Jelassi började skriva dikter, för att få ut känslorna ur kroppen. Tonåren tillbringa­des en del i Rågsved, där hon blev vän med Jireel och flera som i dag blivit stora namn inom musikscene­n.

– Jag började hänga i studios från att jag var typ 16 och lärde känna folk. Själv rappade jag hemma framför spegeln och skrev, fast visade aldrig mina dikter för nån.

Genom studiohäng­et blev hon vän med Nisj, producente­n som i dag bland annat jobbar med artisterna Silvana Imam och Adam Tensta. Jelassi berättade att hon ville göra musik: ”jag behövde någon som lyssnade på mig och han var där”. Så en dag ringde telefonen. Det var rapparen Michel Dida.

– Han sa bara ”kom till studion, jag behöver hjälp”. På plats spelade han upp en låt och sa ”jag vill att du hoppar på den här”. Ingen hade hört mig rappa då. Nisj märkte att jag blev fett nervös, han sa att jag kunde få demon och gå hem och lyssna. Men jag gick in på toaletten, tvättade ansiktet, kollade mig i spegeln och sa: “Ok. Kör bara”. Sen gick jag in, la refrängen och … det var typ det.

Mötte storpublik

Låten, ”20 lax”, blev Jelassis första rapvers någonsin. Sedan dess har hon varit ostoppbar. Hon gästade Fricky’s turné och klev tillsamman­s med Cherrie ut på scenen på hiphopfest­ivalen Smash förra sommaren inför en publik på 19 000 pers. Så släpptes den egna låten ”Inte konsti” på Youtube. En låt som trots fansens hunger ännu inte finns på Spotify, eftersom hon själv tycker att den ”för lallig”.

I stället blev ”Keff båt” Jelassis första officiella släpp.

– Den visar mer vad jag vill bidra med. Och jag vet att det finns folk som kan relatera. Många har anhöriga som är fucked up och blir stämplade som pundarbarn. De tror att inget annat är möjligt. Det är dem jag gör musik för.

Går åt fel håll

Även om hon blivit väl mottagen av en scen som aldrig varit så stor som nu, tycker Jelassi att svensk hiphop går åt fel håll.

– Budskapet är på väg åt helvete. Jag hör min nioåriga lillasyste­r rappa med om guns, knark och att döda folk. Det har blivit mer glorifieri­ng av gangsters, men de här människorn­a mår inte bra alls. Det är sorg på sorg på sorg. Hon tystnar.

– Jag hade behövt höra någon som mig när jag var 11 år. Någon som pratade om glömda barn.

Jelassis motor är en orubblig övertygels­e om att alla, oavsett förutsättn­ingar, kan ta sig framåt och skriva sitt ett eget livsöde. Eller som hon själv säger i senaste singeln:

Keff båt, men håll i seglet

Ro, ro, ro

Snart är vi framme

– Jag vill att alla unga ska veta att de inte är ensamma och att du är inte fucked för att din omgivning är fucked. Du har ett val, och det går. Oavsett vad. Det går.

 ??  ?? INSPIRERAR. ”Jag hade behövt höra någon som mig när jag var 11 år. Någon som pratade om glömda barn” säger Fatima Jelassi.
INSPIRERAR. ”Jag hade behövt höra någon som mig när jag var 11 år. Någon som pratade om glömda barn” säger Fatima Jelassi.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden