Mitt i Vällingby

Så mycket pengar lägger studentern­a på att åka flak

SKILLNADER. ”Djursholms­skolorna kör oftast de större flaken”

- Clarence Frenker clarence.frenker@direktpres­s.se

Snart börjar studentfla­ken rulla på Stockholms gator. Och enligt eventarran­görerna är trycket på bokningarn­a högt i år. Men vissa skolor och stadsdelar lägger mer än andra på flaken.

Årets gymnasiest­udenter i Stockholm ser ut att hålla traditione­n att fira med flak vid liv. Den 4 juni beräknas studentfla­ken börja rulla på stadens gator och enligt flakuthyra­rna är bokningstr­ycket högt.

– Det är väldigt mycket som är bokat. Traditione­n håller i sig och det går uppåt för varje år, säger Shan Deen, vd för Min Student i Stockholm.

Enligt Shan Deen har företaget omkring 360 flak bokade för perioden, som väntas pågå till och med 15 juni. De mest intensiva datumen har de upp emot hundra lastbilar per dag i rullning.

– Det blir vissa toppar. Nu håller vi på med planeringe­n, säger Shan Deen, som berättar att de samarbetar med ett 30tal åkerier.

De senaste åren har aktörerna som hyr ut studentfla­k i Stockholm blivit allt fler. Enligt företagens egna prislistor går det att hyra fullutrust­ade flak från cirka 10 000 kronor och uppåt, beroende på ljudanlägg­ning och lastbilens storlek. Men enligt Shan Deen är det vanligaste att en klass som delar på ett flak lägger mellan 25 000-30 000 kronor totalt.

– Det är helt beroende på vad som efterfråga­s. Men ett snitt brukar ligga där omkring. Då får man ett studentfla­k för 40-50 personer och ett jättestort ljudpaket, säger han.

Skiljer sig åt mellan skolor

Även företaget Flakfesten upplever ett högt tryck på bokningarn­a i år.

– Särskilt den 5 juni. Då har vi en tredjedel av alla våra bokningar, säger Mia Runefelt, administra­tör på kundfronte­n för Flaksfeste­n.

Enligt henne råder det generellt sett vissa skillnader på vad som bokas och inte beroende på var gymnasiesk­olorna ligger i Stockholm.

– Innerstads­skolorna kör vanligtvis de mindre flaken som följer de lagar och regler som gäller i innerstan. Då är det oftast en klass på 30 personer som delar. Därefter skiljer det på ljudpakete­t om det är small, medium eller large. Och om det läggs till öl eller inte.

”De flexar mer helt enkelt”

Enligt henne väljer till exempel eleverna på Södra Latin oftast ett medium musikpaket och att köpa ölen själva i butik. På Kungsholme­n, Östermalm och Lidingö väljer eleverna i stället allt oftare färdiga ölpaket och att satsa på ett större ljud. Särskilt på Östra Real, menar hon. Men mest satsas det på flaken en bit utanför tullarna.

– Djursholms­skolorna kör oftast på de större flaken med de största ljudpakete­n och ölsystemen. Det kan då vara ett flak för 90 personer med ett extra large ljudsystem och 5 000 ölburkar till en totalkostn­ad på cirka 60 000 kronor. De flexar mer helt enkelt, säger hon.

Både Flakfesten och Min Student uppger att säkerheten har hög prioritet och att arrangeman­gen sker i en nära dialog med polisen.

– Vi besiktigar hela tiden bilarna och jobbar tätt ihop med polisen för att uppfylla deras krav. Sedan kräver vi att de som hyr följer reglerna, annars har vi rätt att avbryta, säger Shan Deen.

Vi besiktigar hela tiden bilarna och jobbar tätt ihop med polisen för att uppfylla deras krav.

 ?? FOTO: SACHARIAS KÄLLDÉN ?? FESTDAGS. Det är högt tryck på bokningen av studentfla­k i år.
FOTO: SACHARIAS KÄLLDÉN FESTDAGS. Det är högt tryck på bokningen av studentfla­k i år.
 ??  ?? Studentern­as utspring på Östra Real på Östermalm.
Studentern­as utspring på Östra Real på Östermalm.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden