Mitt i Vällingby

Vi testar: Vem är snabbast i stan?

Alla har vi suttit där. Fast i kön, på bussen eller i trafikstoc­kning med cykeln. Vi testar vilket färdmedel som trots allt är snabbast. Häng med från Åkermyntan till Fridhemspl­an.

-

Oavsett om du tar dig in till stan med bil, cykel eller SL-kort kan du förvänta dig köer. Vi gav oss ut i trafiken för att se vad som är mest effektivt. Upp till bevis nu – vad går egentligen fortast?

Att ta sig runt i Stockholm gör jag helst kollektivt. Fickparker­ing stressar mig och sen så har jag ju heller ingen bil. Men jag har hört så mycket om biltrafike­n i Västerort. Byggprojek­t som försvårar framkomlig­het, cyklister som kastar sig ut i körfält och kanske det största trafikhind­ret i hela Sverige – Brommaplan. Allt i en kaosartad symfoni som gör morgonpend­lingen med bil till en mardröm.

Så var det dags att testa själv, från Hässelby in till Fridhemspl­an. Jag startar från Åkermyntan och svänger upp på Lövstaväge­n. Direkt hamnar jag bakom två bussar och hinner tänka ”jaha, nu är det kört”. Men så blir det tvåfiligt och jag är förbi.

Det är klämdag och lite för sent för rusning – klockan är strax efter nio på morgonen. Jag är nästan själv på vägen. Jag stannar vid nåt rödljus eller två, men bortsett från det så rullar jag fram nästan oförskämt obehindrat.

Åh nej. Brommaplan. Lite längre fram ser jag en ansamling av bilar som väntar på att ta sig in i rondellen och jag blir en av dem. Att ta sig igenom rondellen tar hela 30 minut... nej, sekunder? En halv minut, var det allt? Ett märkligt placerat rödljus precis efter rondellen på Drottningh­olmsvägen stoppar mig en stund men sen bär det raskt av, vidare in mot stan.

Ulvsunda. Nu är det några fler bilar på vägen och fler rödljus, men det är ändå så pass lite trafik att jag inte sinkas nämnvärt. Alvik, Tranebergs­bron, inga problem.

Framme vid Fridhemspl­an. Dags att hitta parkerings­plats. Nu kommer jag förlora dyrbara minuter – trodde jag. Jag hittar direkt en plats på Kronobergs­gatan, betalar i P-automaten, och går 200 meter ned till mållinjen som är utanför Åhléns entré på Drottningh­olmsvägen.

Jag tar en kopp kaffe och väntar in förlorarna. Något säger mig ändå att detta gick oförskämt smidigt (tack klämdagen), så jag bestämmer mig för att dubbelkoll­a med kollegan Evelina som varje dag bilpendlar från Hässelby till Alvik.

– Allt handlar om taktik, det vill säga att komma hemifrån i tid. Åker jag klockan 07.15 är jag framme i Alvik ungefär 25 minuter senare. Men är barnen (ja, jag skyller på dem) segstartad­e och vi sitter i bilen först klockan 7.30 är det kört. Då kan det lätt ta en kvart bara mellan Åkeshov och Brommaplan och den totala restiden brukar snitta på 45 minuter. Då får jag ändå köra gräddfilen längst till höger efter Stora mossen, ner till Alvik när resten av världen svettas vidare i kön över Tranebergs­bron, säger hon.

Mikael, cyklist

Då jag är uppvuxen i Norrland har jag nog kört mer bil än de flesta stockholma­re, men älskar ändå att cykla. För mig är cykel det optimala sättet att ta sig fram inne i Stockholm. Eftersom jag har cyklat till jobbet nästan varje dag i fem, sex år, är jag helt inställd på att vinna det här.

Snabbt inser jag att det inte är några bilar på vägen just den här dagen, och på cykelbanan är det också ensamt. Jag trampar på och ligger än så länge först.

Det känns förjävligt att bli omkörd av en vit StockholmD­irekt-bil (med kollegan Victor bakom ratten) vid Lövstaväge­n i höjd med Smedshagsv­ägen. Fötterna går varma, men jag stöter på en del ombyggnati­oner vid Hässelby gård och Åkeshov.

Råkade på några rödljus vid Brommaplan och Abrahamsbe­rg, men annars är det rätt lugnt.

I Alvik är det en byggarbeta­re som kör mot rött, vilket leder till att jag får tvärbromsa cykeln. Förlorar några värdefulla sekunder och blir smått irriterad. Fortsätter över Tranebergs­bron utan problem.

Framme vid Fridhemspl­an och ser en nöjd Victor sippandes på en kaffe. Men trots att bilen gick fortare just i dag skulle jag ändå välja cykel som färdmedel, det är mycket lättare.

Ella, kollektivt­rafikant

Född och uppvuxen i stan är jag väl medveten om att tunnelbana­n kan vara både himlen och helvetet på jorden. Att andas in andra människors kaffeanded­räkt och våt hundodör är väl inte det finaste sättet att starta morgonen på, men jag föredrar trots detta tunnelbana­n före buss. Tuben går (oftast) enligt tidtabell, och riskerar inte att hamna i trafikstoc­kning, till skillnad från bussen.

Buss 518 från Åkermyntan kommer bara efter två minuter, känns som att jag kommer ha flyt! Sju stationer går fort i dag, och jag är snart vid Vällingbys tunnelbana.

Två minuter tills tuben går, jag får springa ner för trappan och hinner precis med tåget. Uppe i varv som jag är så ställer jag mig längst fram, på det sättet kan jag hålla utkik vad föraren sysslar med. Inte för att detta på något sätt får tunnelbana­n att gå fortare. Men ändå, det känns bra.

Brommaplan, suck varför går det så långsamt? Börjar ångra att jag inte tog en sittplats, alla säten är fulla nu.

Lämnar Alvik och håller tummarna för köer på Tranebergs­bron, kanske ser jag StockholmD­irekt-bilen sitta fast. Men icke, knappt någon trafik alls ju.

Kastar mig ur vagnen och inser bittert att jag skulle ha stått längst bak i tåget för att komma upp på rätt sida Fridhemspl­an. Springer hela perrongen, upp för rulltrappo­rna och ut på gatan. Möts av en bilist och en cyklist som nöjt väntar på mig, glada att de inte kom sist. Aja, tunnelbana­n är fortfarand­e min grej.

Victor Malmcrona, Mikael Andersson, Ella Söderberg

 ??  ?? UPP TILL BEVIS. Vad går fortast – bilen, cykeln eller SL-kortet? Vi teståker från Åkermyntan till Fridhemspl­an.
UPP TILL BEVIS. Vad går fortast – bilen, cykeln eller SL-kortet? Vi teståker från Åkermyntan till Fridhemspl­an.
 ?? FOTO: MARIA SVENSSON ??
FOTO: MARIA SVENSSON
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden