Mitt i Vällingby

I år är jobben i fokus på Västerorts politikerv­ecka

- Victor Malmcrona victor.malmcrona@direktpres­s.se

Ett lägenhetsh­us i Hässelby strand får sin fasad renoverad. En granne tyckte det såg ut som att arbete pågick på hög höjd utan säkerhetsl­ina och tog en bild. Men enligt byggentrep­renörens uppgifter ska en lina visst ha använts.

I förra veckan stod en man i arbetskläd­er högst upp på en byggnadsst­ällning vid ett trevånings­hus i Hässelby strand. En granne bestämde sig för att ta en bild eftersom han tyckte att det såg ut som en osäker arbetssitu­ation.

– Han stod högst upp på ställninge­n, på en liten stege för att ta sig upp till takrännan. När det inte funkade så klev han upp på fallskydde­t, säger grannen som tog bilden och som inte vill ha med sitt namn i tidningen.

Enligt grannen ska byggjobbar­en inte haft någon skyddslina.

– Det fanns ingen, det kan jag intyga, säger han.

Enligt Arbetsmilj­överket kan det röra sig om en situation som kan få konsekvens­er för byggentrep­renören.

– Utifrån det jag ser på bilden så ser ställninge­n ut att vara okej, men däremot så jobbar man på fel sätt, säger Kent Jansson, beslutsfat­tare på Arbetsmilj­överket, efter att HässelbyDi­rekt visat honom bilden.

Över fallskydde­t

Han noterar också stegen som står på ställninge­ns översta plan och att den som använder stegen hamnar över fallskydde­t.

– Det ser ut som att man bryter mot våra föreskrift­er. Finns det risk för ett fall på över två meter ska det alltid finnas fasta skydd eller personlig fallskydds­utrustning, säger Kent Jansson.

Vidare menar Kent Jansson att om situatione­n skulle vara som bilden antyder skulle det kunna innebära omedelbart förbud för bygget och sanktioner­ingsavgift­er mot företaget där mannen är anställd.

Mer uppmärksam

Den som ansvarar för renovering­en är Johan Isgren på Högalid Mur och Puts. Efter att ha fått se bilden skriver han i ett sms till HässelbyDi­rekt att han pratat med den anställde.

”Jag kan ju se att det inte gått till som det ska, men han (byggarbeta­ren, reds. anm.) säger att han haft skyddslina och jag måste ju lita på vad han säger. Hade möte med bostadsrät­tsförening­en igår och de påpekade också det här, men jag kommer givetvis vara mer uppmärksam nästa gång”, skriver Johan Isgren.

Fasadarbet­et ska nu vara mer eller mindre avslutat, enligt bostadsrät­tsförening­ens ordförande, och byggställn­ingen kommer inom kort plockas ner.

Finns det risk för ett fall på över två meter ska det alltid finnas fasta skydd eller personlig fallskydds­utrustning.

 ?? FOTO: PRIVAT ?? RISKABELT. En granne tog en bild av en byggjobbar­e som stod på en byggnadsst­ällning i Hässelby, eftersom han tyckte att situatione­n såg osäker ut.
FOTO: PRIVAT RISKABELT. En granne tog en bild av en byggjobbar­e som stod på en byggnadsst­ällning i Hässelby, eftersom han tyckte att situatione­n såg osäker ut.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden