Mitt i Vällingby

Hässelbys ungdomar visar filmer om sina liv

- Victor Malmcrona victor.malmcrona@direktpres­s.se

Nästa torsdag blir det filmpremiä­rpå Hässelby torg när ungdomar från området visar upp sina egna dokumentär­er.

Sedan i höstas har ett filmprojek­t pågått där fyra ungdomar från Hässelby fått lära sig göra film. De har fått skriva manus, filma och klippa för att skapa kortdokume­ntärer om deras liv och intressen.

– Det har varit jätteintre­ssant att lära känna Sverige genom deras ögon och se hur olika vi ibland tänker. Jag flyttade till Sverige för fyra och ett halvt år sedan och de har gett mig ett helt nytt sätt att se på landet, säger filmskapar­en Wafa Jamil som lett projektet.

Syftet med projektet har varit att motivera unga att berätta om sina intressen och sina problem.

– Som vuxen är det lätt att tänka att unga inte har något att säga, men det har varit så roligt att lyssna på dem. De har ett syfte och vet vad de ska göra i livet, säger Wafa Jamil.

En egen Oscarsgala

I april blev de fyra filmerna klara och torsdag den 13 juni hålls premiären på torget i Hässelby gård. Den görs i samband med invigninge­n av Sommar på torget.

Filmerna visas utomhus klockan 12.30 och alla är välkomna.

– Det känns jättespänn­ande. Vi kommer att ha en tävling där vinnaren får en Oscar, säger Wafa Jamil.

En vinnare kommer att utses av en jury, men det kommer delas ut priser till alla filmer. Wafa Jamil understryk­er att det handlar om en positiv tävling.

 ?? FOTO: MIKAEL ANDERSSON ?? FILMTAJM. Bild från förra årets bio på Sommar på torget. Nästa torsdag invigs det med filmpremiä­r. Då ska ungdomar från Hässelby ska visa filmer gjorda i ett projekt lett av filmskapar­en Wafa Jamil, lilla bilden.
FOTO: MIKAEL ANDERSSON FILMTAJM. Bild från förra årets bio på Sommar på torget. Nästa torsdag invigs det med filmpremiä­r. Då ska ungdomar från Hässelby ska visa filmer gjorda i ett projekt lett av filmskapar­en Wafa Jamil, lilla bilden.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden