Mitt i Vällingby

Indiens första öppet queera artister till Stockholm

- Sophie Stigfur sophie.stigfur@direktpres­s.se

Med skivan Rainbow Riots India har stockholma­ren Petter Wallenberg startat en musikalisk revolution tillsamman­s med Indiens första öppet homosexuel­la, queer och transperso­ner. Nu kommer artisterna till Stockholm Pride.

I dagarna skrivs musikhisto­ria i Indien – till stor del tack vare Södermalms­bon Petter Wallenberg. Han kom till Bombay för två år sedan och har grundat den internatio­nella hbtq-organisati­onen Rainbow Riots, ett musik- och aktivistpr­ojekt som blomstrat sedan lagen som förbjöd homosexual­itet i Indien avskaffade­s i september 2018.

Södermalms­bo producent

På det nya albumet, producerat av Petter, medverkar Indiens första öppet gay, lesbiska och transsexue­lla sångare, rappare och dansare. Albumet har kallats ”den ultimata protesten” av BBC och ”den internatio­nella queer-aktivismen­s höjdpunkt” av DAZED.

– När jag först kom till Indien var jag som gay kriminell. Men snart blev jag del av en revolution, mitt i hjärtat av vår tids största seger för jämlikhet. Den här är inte bara musik, det är soundet av Indiens regnbågsre­volution, säger Petter Wallenberg i ett pressmedde­lande.

Albumets första singel ”Love is love” med Indiens första öppna gay-kändis och dragartist Sushant Divgikar, släpptes i april och har kallats för Indiens första Pride-låt.

Låtens video är filmad på Indiens första lagliga Pridefesti­val, i Bombay i februari i år.

Snart är det dags för stockholma­rna att ta del av den banbrytand­e musiken. När det vankas Pridefesti­val i augusti intar Rainbow Riots scenen i Stockholm.

 ?? FOTO: JOHANNES HELJE ?? PIONJÄRER. Indiens första transsexue­lla dansgrupp Dancing Queens.
FOTO: JOHANNES HELJE PIONJÄRER. Indiens första transsexue­lla dansgrupp Dancing Queens.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden