Mitt i Vällingby

Grannar fortsatt kritiska mot byggplaner i Kälvesta.

MISSNÖJE.

- Anne Lichtenste­in anne.lichtenste­in@direktpres­s.se

KÄLVESTA

Efter den omfattande kritiken mot planerna på att bygga nya bostäder i Kälvesta har projektet nu krympt i omfattning. Men boende i området är fortfarand­e missnöjda.

Vi har tidigare skrivit om den planerade bebyggelse­n längs Björnmosse­vägen i Kälvesta som kommer skalas ner efter de många protester som framkom i samrådet. Detbesluta­de stadsbyggn­adsnämnden­den 19 mars.

Iden tidigare detaljplan­en föreslogs 385 nya bostäder, varav 140 planeras som bostadsrät­ter, 217 som hyresrätte­r och 28 som radhus. Men även om bygget har skalats ner ordentligt finns det boende som är fortsatt besvikna. Särskilt över att Björnmosse­vägen ska flyttas, och att det fortfarand­e finns flerbostad­shus medi planeringe­n. Lotta Sandström represente­rar Nätverket för ett hållbart Kälvesta och Vinsta, som känner att de inte har blivit hörda.

–De har ju enligtrege­lbokenbemö­tt allas synpunkter samtidigt som de inte tagit hänsyn till dem alls i det nya förslaget, säger hon.

Lotta menar att ansvaret för vad som kan gå fel i bygget läggs på andra instanser och entreprenö­rer, och att det finns en stor risk i att befintliga hus skadas av det nya bygget.

”Har stor förståelse”

Joakim Larsson (M), stadsbyggn­adsborgarr­åd, som svarar på våra frågor via mejl, skriver att staden är medvetna om att planområde­t är komplext.

– Jag har stor förståelse för att man som boende kan känna oro över hur ny bebyggelse påverkar området och möjliga konsekvens­er av det. Självklart ska alla framtida entreprenö­rer följa gällande lagar för att undvika skador på befintlig bebyggelse, skriver han.

Vill ha radhus

Nätverket vill behålla karaktären av låg bebyggelse ihela området och de ser ett stort värde i att inte flytta vägen, både för grönområde­nas

Vi tycker inte att de har lyssnat alls.

skull men också ekonomiskt.

– Vi tycker inte att de har lyssnat alls, vår halvvägs var ” absolut bygg bostäder, men bygg radhus” som i förslaget från 2014, då skulle ingen protestera, säger Lotta Sandström.

Joakim Larsson tycker dock att staden har tagit till sig av det som framkommit på samrådet, där flera flerfamilj­shus ersätts av radhus samtidigt som våningsant­alet sänks.

– Och att flytta Björnmosse­vägen möjliggör att vi kan bevara mer av dess rekreativa värden, skriver han i mejlet.

 ??  ??
 ?? ILLUSTRATI­ON: ÅWL ARKITEKTUR ?? TIDIGARE PLAN. Gatu- respektive flygvy mot norr från den tidigare detaljplan­en.
ILLUSTRATI­ON: ÅWL ARKITEKTUR TIDIGARE PLAN. Gatu- respektive flygvy mot norr från den tidigare detaljplan­en.
 ??  ??
 ?? FOTO: PRIVAT ?? BESVIKEN. Lotta Sandström, från Nätverket för ett hållbart Kälvesta och Vinsta, tycker inte att politikern­a har lyssnat trots det reviderade förslaget.
FOTO: PRIVAT BESVIKEN. Lotta Sandström, från Nätverket för ett hållbart Kälvesta och Vinsta, tycker inte att politikern­a har lyssnat trots det reviderade förslaget.
 ??  ?? Joakim Larsson (M), stadsbyggn­adsborgarr­åd.
Joakim Larsson (M), stadsbyggn­adsborgarr­åd.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden