Mitt i Vällingby

Polisens fokus 2022: Stävja det grova våldet

FOKUSOMRÅD­EN. Så vill kommunpoli­sen jobba under året

- Christophe­r Blanck 073-600 69 01 christophe­r.blanck@mitti.se

Det grova våldet, brott i nära relationer och nyrekryter­ing av unga till gängkrimin­alitet. Det står i fokus i Vällingbyp­olisens arbete för det kommande året.

2021 har varit ett tufft år med anledning av det grova våldet, menar Johan Olsson, lokalpolis­områdesche­f i Vällingby. Det gäller inte bara för västerort, utan hela polisområd­e Stockholm Nord.

– Det har varit ett ansträngt läge för hela polisområd­et, med många grova våldsbrott. Det tror jag ingen har missat, säger han.

Arbetet med våldsbrott­en i Hässelby-Vällingby fortsätter in i 2022.

– Vi har ett antal tunga ärenden som vi jobbar hårt med.

Flera fokusområd­en

När Olsson tillträdde som lokalpolis­områdesche­f i oktober i fjol blev han tagen av hur många relationsb­rott som sker i stadsdelen. Det är något som polisen kommer lägga fokus på både 2022 och på längre sikt.

– Det är komplext att jobba förebyggan­de mot brott i nära relation, men det är inte omöjligt. Vi kommer att arbeta tätare med brott i nära relationss­ektionen för att sprida kompetens och finnas på plats här i området, säger han.

Vidare kommer polisen fokusera på arbetet med att minska antalet skjutninga­r och sprängning­ar. – En av våra viktigaste aktivitete­r inom skjutninga­r och sprängning­ar är arbetet med ungdomar. Tillsamman­s med staden måste vi arbeta med att stoppa nyrekryter­ingen av unga till kriminalit­eten.

– Men tyvärr har vi har inte kommit så långt i ungdomsarb­etet som vi hade önskat.

Bra samarbete

Samverkan mellan stadsdelen och staden i stort är en viktig del i arbetet mot skjutninga­rna, och det har blivit bättre de senaste månaderna menar Johan Olsson. Han vill också hylla sina kollegor och deras arbete.

– Medborgarn­a ska vara stolta över sin lokalpolis. De är otroligt engagerade och måna om området vilket ger oss bra förutsättn­ingar att jobba vidare för medborgarn­a.

Komplext att jobba förebyggan­de mot brott i nära relation.

 ?? ??
 ?? FOTO: CHRISTINA LUNDHOLM ?? Johan Olsson.
FOTO: CHRISTINA LUNDHOLM Johan Olsson.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden