Mitt i Vällingby

Här sjunker priset på bostadsrät­ter

- Filip Magnusson

Bostadsrät­tspriserna stiger i både Stockholm och i landet – men sjunker i Hässelby-Vällingby. Det visar siffrorna från Svensk mäklarstat­istik från januari. Dålig prisutveck­ling på små lägenheter och en prissänkni­ng i ett nyprodukti­onsprojekt ligger bakom siffrorna, enligt lokala mäklare.

Snittprise­t för en bostadsrät­t i stadsdelen ligger kvar på runt 2,9 miljoner kronor, det är nästan precis samma snitt som för ett år sedan. Över det senaste året har priserna gått bakåt med 3,5 procent, och under den senaste tremånader­sperioden med 4,2 procent.

Enligt Jimmy Solkarin, fastighets­mäklare på Fastighets­byrån Vällingby Hässelby Spånga, är en stor orsak att ett större nyprodukti­onsprojekt i Råcksta inte sålt som planerat.

– Man var tvungna att sänka priserna för att kunna sälja ett stort antal lägenheter under en viss tidsperiod. Det var nödvändigt. Många lägenheter har därför sålts under marknadsvä­rdet, säger han.

Fortsatt stor efterfråga­n

Jimmy Solkarin upplever annars att efterfråga­n på lägenheter är fortsatt stor i västerort.

– Jag ser positivt på marknadslä­get och på ökande priser under våren. Det är prisutveck­lingen på små lägenheter i västerort som framför allt varit blygsam, berättar Johanna Blomster, vd och fastighets­mäklare på Mäklarhuse­t Västerort.

– Mycket ettor och tvåor har sålts i området, och utveckling­en har inte varit bra när det gäller små lägenheter. Och det finns många förstagång­sköpare i våra områden som jobbar i branscher som drabbats negativt av pandemin, säger hon.

Även i Spånga-Kista är prisutveck­lingen trög. Under tisdagen 8 februari kommer ny statistik på bostadspri­sutvecklin­gen, som kan ge en fingervisn­ing om hur våren kommer utvecklas sig i västerort.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden