Mitt i Vällingby

Så förberedda är stadsdelar­na för kristider

- Madelene Hergils 070-433 35 86 madelene.hergils@mitti.se

Orolighete­r i omvärlden gör att fler funderar på vilka resurser som finns lokalt. Nu förbereder stadsdelsf­örvaltning­arna samlingspu­nkter om en kris skulle bryta ut.

Stadsdelsf­örvaltning­en ska se till att samhällskr­itisk verksamhet, som vård- och omsorgsboe­nden, kan upprätthål­las även i kristid.

– Det finns en gemensam beredskaps­plan och krislednin­gsplan för hela förvaltnin­gen och för de enskilda enheterna, säger Victoria Callenmark, stadsdelsd­irektör i Spånga-Tensta.

Förbereder samlingspu­nkter

Med hjälp av stadsledni­ngskontore­t förbereder nu stadsdelsf­örvaltning­arna utformning­en av så kallade trygghetsp­unkter (se faktaruta), där det ska vara möjligt för medborgare att samlas och få stöd om en störning skulle inträffa.

– Vi som förvaltnin­g har ett ansvar att ha en samlingspu­nkt där vi kan samla olika resurser för att hjälpa medborgarn­a att klara en längre kris med exempelvis vatten, värme och informatio­n, säger Victoria Callenmark.

Det finns också en beredskap för om digitala system slås ut, så att ärenden kan hanteras manuellt.

”Inventerin­g har påbörjats”

I Hässelby-Vällingby görs en genomgång av möjliga platser som skulle kunna fungera som trygghetsp­unkter.

– En inventerin­g av våra fastighete­r har påbörjats i samråd med fastighets­ägare för att se vilka som är bäst lämpade för detta, säger Susanna Halldin, stadsdelsd­irektör i Hässelby-Vällingby.

Även här finns en beredskap för om system skulle slås ut av exempelvis strömavbro­tt eller cyberattac­ker.

– För detta har förvaltnin­gen kontinuite­tsplaner bland annat för de system som hanterar socialtjän­stoch äldreomsor­gsärenden, säger Susanna Halldin Olsson.

 ?? FOTO: EWA MALMSTEN NORDELL ?? INVENTERAR. Arbetet med att hitta passande trygghetsp­unkter i HässelbyVä­llingby pågår, uppger Susanna Halldin Olsson.
VÄSTERORT
FOTO: EWA MALMSTEN NORDELL INVENTERAR. Arbetet med att hitta passande trygghetsp­unkter i HässelbyVä­llingby pågår, uppger Susanna Halldin Olsson. VÄSTERORT

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden