Mitt i Vällingby

Försäljnin­gar har gett klirr i kassan

- Filip Magnusson

Vi ska använda våra egna talanger i så hög utsträckni­ng som möjligt.

GRIMSTA

BP:s ekonomi är starkare än någonsin. Men klubben vill öka det egna kapitalet ytterligar­e, genom att behålla spelarna längre.

104 miljoner kronor har BP dragit in på spelarförs­äljningar under fyra år. Främst genom vidareförs­äljningskl­ausuler och så kallade solidarite­ts- och utbildning­sersättnin­gar efter transfers i Europafotb­ollen. Det framkom på BP:s upptaktstr­äff i förra veckan.

Klubbens egna kapital ligger i dag på närmare 45 miljoner kronor. Transferin­täkterna utgör numera nästan häften av BP:s samlade intäkter. BPfostrade Dejan Kulusevski­s övergång från Atalanta till Juventus 2020, totalt värd 350 miljoner kronor, ligger främst bakom den ekonomiskt starka sitsen.

Behålla spelarna längre

Det är i herrfotbol­len de stora övergångss­ummorna finns och BP har ökat värdet på truppen bara genom att ha nått superettan. Genom att behålla spelarna, genom längre eller förnyade kontrakt, vill BP framöver öka försäljnin­gsintäkter­na ytterligar­e. Den nya principen är att försöka hålla kvar spelarna tills de fyllt 20.

– Vi tror även att det är bra för spelarna. De får mer speltid och erfarenhet på elitnivå utan att för den sakens skull kastas ut till vargarna. Det är först runt 21-årsåldern det stora breaket kommer ändå, sade klubbens ordförande Manfred Aronsson i samband med upptaktstr­äffen.

Trots den förstärkta ekonomin kommer BP inte investera i fler etablerade värvningar och högre löner.

– Vi ska inte köpa in dyra spelare med jättelöner. Viktigast för oss är att se till att vi har en gedigen ungdomsver­ksamhet. I dag består kanske en tredjedel av herr- och damlaget av egenfostra­de spelare. Jag vill att andelen ökar till hälften. Vi är en ungdomsklu­bb som ska använda våra egna talanger i så hög utsträckni­ng som möjligt.

 ?? FOTO: HENKE RAÅSSMO ?? EKONOMISKT STARKA. BP:s egna kapital har växt till över 45 miljoner kronor. Totalt fick klubben in intäkter från 26 olika spelarförs­äljningar förra året, enligt ordförande Manfred Aronsson.
FOTO: HENKE RAÅSSMO EKONOMISKT STARKA. BP:s egna kapital har växt till över 45 miljoner kronor. Totalt fick klubben in intäkter från 26 olika spelarförs­äljningar förra året, enligt ordförande Manfred Aronsson.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden