Mitt i Vällingby

Rött ljus för gröna kortet på infartspar­keringarna

-

STOCKHOLM

Det nya gröna SL-kortet fungerar inte i automatern­a vid Stockholms kommuners infartspar­keringar. Nu sätter sig SL vid ritbordet igen.

Vid olika infartspar­keringar i länet har kommunerna erbjudit gratis eller subvention­erad parkering om man haft fulladdat SL kort.

Accesskort­en har kunnat blippas i en automat på parkerings­platsen. Men tjänsten fungerar inte med det nya gröna kortet.

Enligt SL visste man om detta från början.

– Vi har inte glömt bort det här, utan vi var medvetna om det inte skulle fungera med de nya korten eftersom det här är en annan teknisk lösning, säger Andreas Strömberg, på trafikförv­altningens presstjäns­t.

I exempelvis UpplandsBr­o menar Tekniska nämndens ordförande Marcus Sköld (M) dock att de fått uppgifter att det nya kortet skulle fungera på samma sätt som det gamla. Där har man valt att ha gratis infartspar­kering tills man hittat en lösning.

I Haninge gör man på ett annat sätt och uppmanar

Vi har inte glömt bort det här, vi var medvetna om att det inte skulle fungera.

kommuninvå­narna att behålla det gamla accesskort­et så länge.

Från SL:s sida förklarar man problemet med att man från början tänkt leverera en teknisk lösning, något de själva kallar för ett ”infartspar­kerings-API med tillhörand­e dokumentat­ion”. Det här skulle ha kommit kommuner och parkerings­bolag tillhands och löst bekymret.

Men man stötte på hinder på vägen. Enligt Andreas Strömberg beror det bland annat på att de olika ansvariga parkerings­bolagen varit ovilliga att investera i hårdvaran, det vill säga ändra automatern­a. SL har därför gått tillbaka till ritbordet.

– För att erbjuda en lösning som tillgodose­r alla parters behov av infartspar­keringar har trafikförv­altningen valt att revidera den tänkta lösningen, säger Andreas Strömberg.

I nuläget finns ingen tidsplan för när en ny lösning kan vara på plats, inte heller hur en sådan ska se ut. Johan Thornton

Niklas Loman

 ?? FOTO: REGION STOCKHOLM FOTO: ANNA Z EK ?? Kristoffer Tamsons (M).
BLIPPA OCH LÄMNA BILEN. Det är ett system som inte funkar just nu – om du har grönt SL-kort.
FOTO: REGION STOCKHOLM FOTO: ANNA Z EK Kristoffer Tamsons (M). BLIPPA OCH LÄMNA BILEN. Det är ett system som inte funkar just nu – om du har grönt SL-kort.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden