Mitt i Vällingby

Kan få bo i annan stad efter branden

FLYTT. Inga lediga lägenheter i Stockholm Detta gäller vid brand i hyresrätt

- Filip Magnusson filip.magnusson@mitti.se

Den misstänkta mordbrande­n i ett flerbostad­shus i Hässelby strand har ställt livet på ända för flera familjer. Nu erbjuds hyresgäste­rna boende i Eskilstuna och Linköping.

Utanför sjuvånings­huset i Hässelby strand vittnar en hög med rasmassor om branden under valborgshe­lgen.

Enligt socialtjän­sten i Hässelby-Vällingby fick knappt hälften av de 30 lägenheter­na akut evakueras samma natt. Dagen efter hade samtliga boende i huset, ett 70-tal personer, tvingats ut ur sina hem.

Skadebesik­tning pågår

Polisen har gjort en teknisk undersökni­ng efter branden, men det är fortfarand­e oklart vad som startade den. Enligt räddningst­jänsten ska den dock troligen ha startat på en balkong och spridit sig upp till vinden.

Hyresvärde­n Willhem genomför just nu en ingående skadebesik­tning av huset.

– Vi uppskattar att folk som bott på de fem första våningarna kan flytta tillbaka mellan 16 och 22 maj. På de två översta våningarna krävs dock omfattande renovering­ar som pågår i minst fyra månader. Vinden och taket kommer också att att behöva byggas om, det beräknas pågå i cirka sju månader, säger Madeleine Wetterströ­m, kommunikat­ionschef på Willhem.

Inga tomma lägenheter

Enligt en ny lag som klubbades av riksdagen i november 2021, och som trädde i kraft vid årsskiftet, är hyresvärde­n skyldig att erbjuda en hyresgäst en annan lägenhet så fort en finns tillgängli­g i det fall en lägenhet förstörts.

– Alla våra lägenheter i Stockholm är uthyrda och lediga lägenheter finns tidigast om tre månader. Vi har har erbjudit våra hyresgäste­r lägenheter i Eskilstuna och Linköping, men för de flesta blir det säkert bara en tillfällig lösning, säger Madeleine Wetterströ­m.

Har någon tackat ja att flytta till Eskilstuna eller Linköping?

– Några överväger erbjudande­t, men ingen har tackat ja ännu.

Fyra av hushållen saknade hemförsäkr­ing. De måste nu själva införskaff­a allt ifrån nya kläder till möbler, vid behov.

– De har fått hjälp med akut boende från oss. Det är inget som dessa familjer ska behöva tänka på i ett sådant här skede, säger Fredrik Skoglund, chef för avdelninge­n vuxna på socialtjän­sten i Hässelby-Vällingby.

Om en hyresgäst själv orsakat branden riskerar den att bli uppsagd och tvingas flytta. Om någon utan försäkring dessutom orsakat branden kan personen tvingas betala stora skadestånd.

I hemförsäkr­ingar är det i regel villkorat om evakuering­sboende vid de fall en lägenhet eldhärjats svårt.

● Om hyresavtal­et förfaller på grund av att lägenheten blivit så förstörd att den inte längre kan användas har hyresgäste­n, om det är skäligt, rätt att bli erbjuden ett nytt hyresavtal när en lägenhet blir tillgängli­g. Erbjudande­t ska avse den förstörda lägenheten i återställt skick eller en annan likvärdig lägenhet. Om hyresgäste­n vill bli erbjuden ett nytt hyresavtal ska hyresgäste­n inom tre månader från att avtalet förföll på grund av till exempel en brand meddela hyresvärde­n.

 ?? ??
 ?? FOTO: EWA MALMSTEN NORDELL FOTO: SANNA STYRSVEN ?? Fredrik Skoglund.
BRANDRESTE­R. Bild från föregående vecka från rasmassor efter branden i sjuvånings­huset i Hässelby strand.
FOTO: EWA MALMSTEN NORDELL FOTO: SANNA STYRSVEN Fredrik Skoglund. BRANDRESTE­R. Bild från föregående vecka från rasmassor efter branden i sjuvånings­huset i Hässelby strand.
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden